"Sukob ne žele obični građani severa Kosova, već kriminalci pod komandom Vučića": Sagovornici Danasa o mogućnosti izbijanja rata 1foto FoNet/AP

Ne verujem da su Srbi, obični građani sa severa Kosova iole zainteresovani za bilo koji sukob. Smatram da sukob žele samo one kriminalne bande koje polako gube „tlo pod zemljom“. Polako ostaju u manjini jer nemaju podršku građana, iako to građani ne smeju da kazu javno – smatra Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

Komentarišući barikade na severu Kosova i tvrdnje predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da on nije naložio takav vid otpora prema kosovskim vlastima, Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma kaže za Danas da je „moguće Vučić nije naredio ovog puta postavljanje barikada“.

– Problem je što ,,zaštitnici’’ Kosova, Srba, znaju i sami uobičajeni repertoar takozvane odbrane – kaže Vuletić.

– Ono što smo danas primetili na severu Kosova jeste da škole ne rade. Evidentno je veće prisustvo KFOR, Euleska i policije Kosova.
Mislim da treba biti jako naivan i da ne znaš da barikade na severu Kosova, kao i mnogo puta ranije su pod totalnom kontrolom zvaničnog Beograda. A ko organizuje barikade to takođe putem svih snimaka i preko snimak preko dronova imaju KFOR i policija Kosova – kaže Fatmir Šeholi.

"Sukob ne žele obični građani severa Kosova, već kriminalci pod komandom Vučića": Sagovornici Danasa o mogućnosti izbijanja rata 2
foto snapshot youtube

„Kurti je ubio Vučića“

Prema rečima Zorana Vuletića, trebalo bi se podsetiti paljenja Jarinja i Brnjaka.

– Koja je sada razlika? Svi predstavnici Srba sa Kosova su u svojoj suštini isti: Marko Jakšić, bivši funkcioner Demokratske stranke Srbije, Goran Bogdanović, bivši funkcioner Demokratske stranke, potom Slaviša Petković, koji je danas u Stranci slobode i pravde… Svi oni podržavaju ovakav prilaz Kosovu i tako daju podršku Aleksandru Vučiću koji je od njih mnogo ubedljiviji u toj politici. Ponoviću, ne bi me iznenadilo da nije ovoga puta naredio, ali nema ni potrebe, znaju srpski lideri sami da je to prava stvar – kaže sagovornik Danasa.

"Sukob ne žele obični građani severa Kosova, već kriminalci pod komandom Vučića": Sagovornici Danasa o mogućnosti izbijanja rata 3
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Kako dodaje, „svi isto misle o premijeru Kosova, Aljbunu Kurtiju, svi žale što je pušten iz srpskog zatvora i ni jedan od njih nije sposoban da razgovara sa Kurtijem, jer su u odnosu na njega insuficijentni.

– Mnogo im je draži Hašim Tači ili Ramuš Haradinaj, sa njima mogu o menjanju granica i ostalim nebulozama. Kurti je ubio Vučića kad je rekao, Vučiću je žao što sam pušten iz zatvora umesto da mu bude žao što je bio deo  režima Salobodana Miloševića – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari