Sulejman Ugljanin ponavlja zahtev: Bošnjaci da se uključe u pregovore Srbije i Kosova 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo je danas zatražio da se Bošnjaci „aktivno uključe“ u pregovore o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“

On je na konferenciji za novinare kazao da je takav zahtev proistekao iz nezadovoljstva statusom Bošnjaka u Srbiji i da bi se, kako je kazao, njegovim ignorisanjem „stekla iluzija da im je dobro, a nije“.

„Zvanično pozivam predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da ne učestvuju u razgovorima dok se u dnevni red ne stave pitanja Sandžaka i Preševske doline (Medveđe, Bujanovca i Preševa)“, rekao je lider SDA Sandžaka.

Ugljanin je kazao da se u briselskim razgovorima Srbi na severu Kosova stavljaju u privilegovan položaj, te da se, kako je naveo, zbog toga Bošnjaci Sandžaka i Albanci Preševske doline osećaju „povređeno i poniženo“.

„Želimo svako dobro Srbima u Srbiji i Srbima na Kosovu, ali tražimo mogućnost da budemo ravnopravni. Bez reciprociteta i simetrije prava nema trajnog mira“, naglasio je on.

Isti zahtev Vučiću i Kurtiju, kao i međunarodnoj zajednici, lider SDA Sandžaka iznosio je i početkom godine, ali je, kako je sam rekao, dobio negativan odgovor od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

„Nisam zlonameran, radi se o tome da predstavnici EU idu na ruku velikosrpskoj ideologii i nekim, nazovimo, ostacima evropske islamofobije“, kazao je on.

On je napomenuo i da ne vidi drugi razlog da oni u potpunosti isključe Bošnjake i Albance iz procesa razgovora.

„Pozivamo Lajčaka i Borelja da isprave grešku“, istakao je Ugljanin.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, on je kazao da „imaju nameru“ da osvoje većinu u sandžačkim opštinama, a da, kako je rekao, „sa novim snagama u Srbiji budu deo nove vlade koja će rešavati krupne stvari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari