Šunjog: Potrebni su i drugi koraci da bi se ukinule mere EU protiv Kosova 1FotO: Besnik Besljimi profil

Šef kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu Tomaš Šunjog izjavio je da su mere protiv Kosova sprovedene na osnovu deklaracije 27 zemalja članica od 3. juna, ali da Kosovo mora da preduzme i druge korake da bi one bile uklonjene.

On je, na zajedničkoj konferenciji sa potpredsednikom Vlade Besnikom Bisljimijem, nakon predaje Izveštaja o napretku za 2023. za Kosovo, rekao da su te mere reakcija na dešavanja krajem maja, uključujući i napad na vojnike Kfora.

Prema njegovim rečima, zahtev EU za uklanjanje mera je fokusiran na tri oblasti.

„Deeskalaciju na severu, prevremene izbore na severu i angažovanje u dijalogu, uključujući i osnivanje Asocijacije – Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO)“, kazao je on.

Dodao je da se u izveštaju o napretku EU za Kosovo priznaje da postoji određeni napredak, ali da se moraju preduzeti i novi koraci, i to što pre, kako bi Kosovo moglo da uživa svoj potencijal.

Šunjog je rekao da Kosovo i Srbija nisu počeli da sprovode obaveze koje proizilaze iz obavezujućeg sporazuma na putu ka Evropskoj uniji.

On je naveo da bi i u pogledu finansiranja organizovanog kriminala, Kosovo trebalo da vodi proaktivnije istrage i da radi na konfiskaciji nelegalne imovine.

Ambasador EU na Kosovu je naveo da su kapaciteti za praćenje politika i zakonodavstva poboljšani, ekonomija je pokazala stabilnost, ali i dalje postoji potreba za rešavanjem nekih dugoročnih izazova.

Dodao je da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji i da „to nisu prazne izjave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari