Šušnica: Iz Đukanovićevog tvita progovara kolektivni “delirijum tremens“ jednog režima i njegovih (para)intelektualnih i crkvenih žreca 1Foto: privatna arhiva

Teško je komentarisati javne napise dotičnog ‘autora’, a ne biti psihopatolog ili barem socijalni psiholog, uže oblasti sociopatološka devijantnost navodi za Srđan Šušnica, kulturolog, pravnik i publicista iz Banjaluke i odličan poznavalac političkih i sigurnosnih pitanja, a posebno malignih spoljnih uticaja na Bosnu i Hercegovinu komentarišući jučerašnji poziv na denacifikaciju regiona Vladimira Đukanovića, istkanutog člana Vučićevog SNS-a.

Šušnica za radiosarajevo.ba navodi da povremeno pročita ‘autorove’ kolumne u Kuriru iz “perverzne želje da se informišem o dinamici sveopšteg propadanja Srbije i kao društva i kao države”,.

Šušnica dodaje: A ovaj ‘autor’, obzirom na njegovu sveprisutnost u skoro svakom mračnom „colon-u“ i budžaku Vučićevog režima, svojim redovnim konfibulacijama verno prenosi sve truležne promene unutar leša nekad poznatog kao Srbija. I tu mu se nema šta zameriti“.

Ova poslednja ‘autorova’ konfibulacija o Srbiji kao izvođaču radova na denacifikaciji regiona nije ni prva ni poslednja politička halucinacija tog tipa koja dolazi od (para)zvaničnog Beograda, dodao je.

Nadalje, smatra da su ovakve poruke duboko utemeljene u radikalske poglede u odnose u regiji.

Lično, nemam ništa protiv procesa denacifikacije u celom regionu, ali njegov početak vidim kao kolektivni skok dotičnog ‘autora’, celog SNS-a, vođe i svih vođinih koalicionih, akademskih i crkvenih zanosača muda sa najviših spratova ‘Beograda na vodi‘

“Ako iščitamo poruku ovog tita videćemo da je to ‘remake’ stare radikalske i propagandističke teze iz 90-tih koja je korišćena za legitimizaciji velikosrpskih teritorijalnih osvajanja u Hrvatskoj i Bosni i za dehumanizaciji svih Hrvata kao ‘ustaša’ i svih Muslimana/Bošnjaka kao ‘islamskih fundamentalista’ i ‘handžar soldateske’.

“Tako da dotični ‘autor’ ne nudi ništa originalno, već staru srpsku mitomaniju o tome da su sve srpske komšije ustvari srpski arhineprijatelji (nekad u vidu ‘nacista’, nekad u vidu ‘turaka’, ‘bugara’, ‘ustaša’, itd), sada stavlja u kontekst dehumanizirajućih narativa sa kojima je Putinova soldateska krenula u osvajanje Ukrajine i neskriveni genocid nad Ukrajincima“, ocenio je Šušnica.

Na kraju je primetio da, ustvari ovaj tvit nije samo ‘autorov’, te da iz njega progovara kolektivni „delirijum tremens“ jednog režima i njegovih (para)intelektualnih i crkvenih žreca.

„Iz ovog tvita progovara ona dominantna i tiha beogradska čaršija i, što je najžalosnije, većine građana koji iz ovih ili onih razloga podržavaju.

Lično, nemam ništa protiv procesa denacifikacije u celom regionu, ali njegov početak vidim kao kolektivni skok dotičnog ‘autora’, celog SNS-a, vođe i svih vođinih koalicionih, akademskih i crkvenih zanosača muda sa najviših spratova ‘Beograda na vodi’“, zaključio je Šušnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari