Susret sa Engelom mogao bi da šteti 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom neće imati veči značaj za nastavak rešavanja kosovskog pitanja, budući da je Engel tvrdokorni demokrata koji godinama unazad aktivno lobira u Vašingtonu za interese kosovskih Albanaca, kažu za Danas diplomate, komentarišući jučerašnje razgovore Vučića i Engela u Beogradu.

Naši izvori tvrde da bi taj sastanak mogao da bude i „kontraproduktivan“ za pozicije Srbije u nastavku pregovora o Kosovu, budući da se Engel „oštro protivi politici američkog predsednika, republikanca Donalda Trampa“.

„Srpske vlasti ne kriju da očekuju da Tramp i njegov tim odigraju konstruktivnu ulogu u završnoj fazi rešavanja kosovskog pitanja, ali s obzirom da Eliot Engel nije deo Trampovog kruga, već ga žestoko kritikuje, neće biti mnogo koristi od razgovora sa tim kongresmenom“, ocenjuju sagovornici našeg lista iz diplomatskih krugova.

Izvori Danasa napominju da je Eliot Engel, predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa, poznat po prijateljstvu sa Vljorom Čitaku, predstavnicom Prištine u Ujedinjenim nacijama, koja koristi svaku priliku da uđe u žučne verbalne rasprave sa srpskim zvaničnicima na sednicama Saveta bezbednosti UN, kao i da je u javnosti pozirao sa rukama postavljenim u obliku albanskog orla.

Prema ranijim saznanjima našeg lista, glavni cilj Engelovog dolaska u Beograd bio je apel predsedniku Srbije da srpski zvaničnici obustave lobiranje kod pojedinih država na međunarodnoj sceni da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

Vučić je posle sastanka sa Engelom izjavio da je „razgovor bio korektan, govorili smo šta je sve važno i koliko je značajno da se nastavi dijalog, da je to važno za dobre srpskoalbanske odnose, za stabilnost u celom regionu“. On je izrazio nadu da će Engelove poruke u Prištini „doprineti ubrzanom stvaranja uslova za nastavak dijaloga“, preneo je RTS.

Predsednik Srbije je naglasio da je Eliot Engel „jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova“ i da su „pozicije različite po pitanju naših odnosa prema KiM“.

Braća Bitići jedna od tema

Vučić je napomenuo da je sa američkim kongresmenom razgovarao i o drugim temama, „od slučaja braće Bitići do NATO agresije“. „Dakle, svako iz svog ugla, ali na civilizovan i pristojan način smo razmenili različite stavove i mišljenja. Važno je da održavamo kontakt sa spoljnopolitičkim Odborom kongresa“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari