Šutanovac: DS treba da se otvori za one koji žele da se vrate 1Foto: Božidar Petrović/FoNet

Stranka treba da se otvori za one koji žele da pristupe ili da se vrate, ali kroz razgovor sa članovima iz odbora biće iskristalisan stav koji će biti obavezujući u odnosu na povratak pojedinaca ili celih stranaka nastalih iz DS u redove demokrata.

  Neki odbori su za to da se mogu primiti, odnosno vratiti celi odbori, dok neki neće zbog različitih sukoba iz prošlosti, kaže za Danas Dragan Šutanovac, jedan od kandidata za predsednika DS, odgovarajući na pitanje da li podržava vraćanje pojedinaca ili celih stranaka u redove demokrata.

NJegov protivkandidat Zoran Lutovac nedavno je izjavio da stranka ima preča posla od bavljenja bivšim članovima i da bi prvo trebalo da se radi na njenoj stabilizaciji. Treći kandidat za predsednika i sadašnji predsednik demokrata Bojan Pajtić se već založio za povratak, kako ih je nazvao, derivata DS. Eventualni povratak i SDS, ali i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića ili pak Nove stranke Zorana Živkovića i LDP zasad je na dugom štapu, bar dok se u DS ne završe izbori zakazani za 24. septembar.

Šutanovac, koji još radi na temama sa kojima će izaći pred demokrate, za naš list navodi da smatra da stranka mora da se reformiše organizaciono politički.

– Da se decentralizuju odluke i da se u mnogo većoj meri uvažavaju stavovi lokalnih organizacija. Da regioni biraju svoje predstavnike u Predsedništvu stranke, da se se otvori brza vertikalna prohodnost u svim delovima organizacije, da se otvore vrata za mišljenja ljudi koji nisu članovi a žele da pomognu, da se odluke ne donose u dnevnopolitičke svrhe a da narušavaju stratešku orijentaciju stranke… O svemu tome još razgovaram sa ljudima po odborima – kaže on.

Kada je reč o programu stranke, on kaže da on postoji i da nema nameru da ga menja.

– Stranka ostaje socijaldemokratske orijentacije, sa zalaganjem za članstvo u EU i evroatlantskim integracijama, čvrstim vezama sa Zapadom i Amerikom uz poštovanje odnosa sa Istokom. Kada je reč o rešavanju problema građana, treba insistirati na delovima izbornog programa koji praktično nije dobio prostor u javnosti. To su delovi oko poreske reforme, reforme zdravstva, agrarne politike, građevinske industrije – zaključuje on.

Pajtić je, podsetimo, u pismu koje je nedavno poslao članstvu ukazao na ono šta će biti okosnica njegovih zalaganja u kampanji i ubuduće na čelu DS. On je predložio da se ta stranka otvoreno založi za ulazak Srbije u NATO, reintegraciju opozicionih stranaka evropske orijentacije u DS i pravno regulisanje istopolnih brakova.

Lutovac se zalaže za utvrđivanje jasnih kriterijuma za napredovanje i utvrđivanje odgovornosti, razvijanje uslova za proceduralnu i faktičku mogućnost da članovi i niži funkcioneri pokreću inicijative različitog karaktera i snage, i razvijanje efektivne podele ovlašćenja i odgovornosti u stranci, kao i jačanje resornih odbora i edukativnog centra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari