Dragan Šutanovac o srpsko-ruskom centru u Nišu: Srbiji treba humanitarni centar "Open Balkan" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške politike, za Danas kaže da Srpsko-ruski „humanitarni centar“ u Nišu nije opravdao svoje postojanje, a u svetlu sankcija koje su evropske zemlje uvele Rusiji više nema dileme da je neophodno izvršiti suštinske promene koja bi zaista omogućile da taj centar ispuni svoju namenu.

Pojedini poslanici Evropskog parlamenta u dva svoja amandmana na Nacrt rezolucije o Srbiji traže da ruski centar u Nišu bude transparentniji i da praktično bude ukinut, preneo je juče portal nova.rs

Nakon napada Rusije na Ukrajinu, rad i položaj ovog centra u Srbiji dobija na značaju budući da zemlje sa zapada očekuju potpuni prekid odnosa Beograda i Moskve.

U tom kontekstu postavlja se pitanje da li je realno da ovaj centar prestane da postoji.

– Moje mišljenje je da bi najbolje bilo da se centar preimenuje u međunarodni centar za vanredne situacije u kome bi bili smešteni predstavnici svih zemalja koje imaju kapacitet i želju da učestvuju u pomoći prilikom vanrednih situacija. Zemlje regiona su u više navrata pokazale solidarnost i uzajamno se pomagale prilikom vantrednih situacija tako da bi ovaj centar trebao da preraste u regionalni i da bude na raspolaganju svim zemljama kojima je pomoć neophodna – kaže Šutanovac.

Kako dodaje, na taj način Srbija dobija humanitarni centar „Open Balkan“ koji bi sinhronizovao delovanje sa EU a u isto vreme šalje poruku da se distancira od katastrofalne mopolitike Moskve koja je kroz centar uspostavljala svoju meku moć na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, realno gledano humanitarni centar nije radio ni do uvođenja sankcija Rusiji, a veliko je pitanje da li će u perspektivi moći da proradi.

– Od samog otvaranja ruska strana je svojim insistiranjem da „humanitarci“ dobiju diplomatski status pokazale da im namere mnogo šire od samog humanitarnog rada – zaključuje Šutanovac.

Upitan da li je realno da dođe do promena o kojima govori, odgovara da misli da jeste i da postoje zainteresovane zemlje kako u regionu tako i u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari