Sutra datum konstitutivne sednice Skupštine Beograda 1Arhivska fotografija foto: Stefana Savić

Sutra će predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević saopštiti javnosti kada će biti održana konstitutivna sedinica skupštine glavnog garada.

Nikodijević za Danas nije želeo da kaže kog datuma će se novi opdbornici sastati prvi put u Skupštini grada, ali je rekao da će biti ispoštovani zakonski rokovi.

A kada je o rokovima reč, konstutitutivna sednica bi trebalo da bude održana najkasnije do 13. juna, mesec dana od dana kada Gradska izborna komisije donese rešenje o dodeli mandata, što je urađeno 13. maja.

Na konstitutovnoj sednici se verifikuju mandati odbornika, formiraju odborničke grupe i trebalo bi da se na toj sednici izabere predsednik Skupštine, zamenik predsendika i sekretar.

Konstitutivnom sednicom do izbora novog predsednika predsedava najstariji odbirnik, a to bi u ovom slučaju trebao da bude Vladeta Janković, ukoliko odluči da se ne odrekne odborničkog mandata.

Kada se konstituiše Skupština, ona ima rok od još mesec dana da izabere izvršne organe vlasti, dakle gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradsko veće.

Gradonačlenik bi prema najavama mogao da bude Aleksandar Šapić, prvi sa liste SNS.

Tanku većinu u Skupštini Beograda, koja broji 110 mesta, imaju SNS i SPS, 56 odbornika, budući da je SNS osvojila 48 odborničkih mandata, a SPS osam.

Ipak, predsednik SNS, Aleksandar Vučić, je naveo da bi ta većina mogla da ide i do 60, što znači da bi najamanje četiri odbornika koji su na izborima nastupali na listama opozicionih stranaka mogao da pruža podršku vladajućoj većini.

Osim SNS i SPS u gradski parlament ušli su i lista Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda koja je osvojila 26 mandata, koalicija Moramo sa 13, lista NADA za Beograsa sedam mandata, lista Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici četiri mandata koliko je osvojila i koalicija Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije.

O novim izborima u Beogradu dogovor su postigli lider SNS Aleksandar Vučić i lider SSP Dragan Đilas, a oni bi mogli da budu održani krajem ove ili na proleće sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari