Sutra nastavak konstituisanja republičkog parlamenta: Bira se predsednik Skupštine, kandidatkinja Ana Brnabić 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena sutra u 11 sati i na dnevnom redu biće izbor predsednika parlamenta, a za tu funkciju kandidovana je potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić.

Predlog da za predsednicu parlamenta bude izabrana Ana Brnabić stigao je u parlament u petak, a izvestilac za tu jedinu tačku dnevnog reda biće poslanik SNS Milenko Jovanov.

„Predlažemo narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine“, navedeno je u obrazloženju kandidature Ane Brnabić.

Uz predlog, poslanicima je dostavljena i izjava Ane Brnabić da je saglasna da bude kandidat za predsednicu parlamenta, kao i njena biografija.

Konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik Stojan Radenović, izabran na listi SNS.

Na sednici koja je počela 6. februara potvrđeni su mandati poslanika novog skupštinskog saziva, a dok su poslanici vladajućih stranaka položili zakletvu u sali, poslanici opozicije su to učinili u holu parlamenta.

Na sednici Predsedništva SNS održanoj 6. marta predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Ana Brnabić biti kandidat te stranke za predsednicu Skupštine Srbije, a da još nije doneta odluka o mandataru za sastav nove Vlade Srbije.

Za izbor Ane Brnabić potrebna je većina od 126 poslanika.

Predlog parlamentu potpisalo je 113 poslanika SNS, 13 poslanika Socijalističke partije Srbije, te poslanici Đorđe Komlenski, Milija Miletić, Slobodan Nikolić, Marjan Ristićević i Bojan Torbica, šest poslanika Socijaldemokratske partije Srbije, šest poslanika Partije ujedinjenih penzionera Srbije, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, takođe šestoro, kao i pet poslanika Jedinstvene Srbije i dva poslanika sa liste Stranke pravde i pomirenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari