Sve veća gužva na desnici 1Foto: Fonet

Najava kandidature Tomislava Nikolića za drugi mandat na mestu predsednika države iznenadila je dobar deo proevropske opozicije.

Međutim, u štabu budućeg predsedničkog kandidata Saše Jankovića kažu da Nikolićeva kandidatura ništa ne menja. U izbornom štabu takođe najavljenog predsedničkog kandidata Vuka Jeremića nismo uspeli da dobijemo komentar na novonastalu situaciju.

U Izbornom štabu DS kažu da kandidatura Nikolića povećava „gužvu“ među kandidatima desne orijentacije, što, kako procenjuju, ni na koji način ne utiče na kandidaturu Saše Jankovića, kojeg ova stranka podržava. Kako navode, Janković sve vreme ima šanse i za ulazak u drugi krug i za pobedu. Oni smatraju da Nikolićeva kandidatura te šanse komplikuje drugim kandidatima koji pretenduju na glasove nacionalista, pogotovo Vuku Jeremiću.

Na pitanje Danasa koliko kandidatura Nikolića menja situaciju i njegove planove Janković je odgovorio da je aktuelna vlast nesposobna da održi stranačko, kamoli državno jedinstvo i sada ozbiljno ugrožava stabilnost Srbije i sigurnost ljudi.

– Sukobi unutar SNS, suštinski unutar SRS ruše upravljački, bezbednosni, ekonomski, spoljnopolitički i svaki drugi integritet države, a očigledno je da ozbiljan ulog i kontrolu ima i strani faktor. Šešelj, Nikolić i Vučić su kao porodica Topalović u kojoj neko stalno govori „Hoću svoj deo, nećete da me prevarite“. Oni ne znaju šta je država niti mare za nju i građane, treba im samo groblje sa koga će da recikliraju sanduke. Svih ovih godina pokazali su da znaju samo da svađaju ljude i dele plen, a kada ga nema dovoljno za sve njihove apetite, počinje međusobna borba u kojoj strada sve oko njih – naveo je Janković. Kako je dodao, pomena vlasti jedini je način da se zaustavi ova agonija.

– Koncept u kojem zakoni i pravila podjednako važe za pobednike i poražene u političkoj borbi njima je potpuno stran. To je jedini koncept koji nam garantuje stabilnost, a onda i razvoj – ukazuje Janković.

U DS traže raspisivanje izbora, a na pitanje hoće li ih biti kažu da to zavisi od toga koliko poslanika Nikolić ima u parlamentu i šta će raditi LSV i LDP. Kako se pretpostavlja, Nikolić bi uz dovoljan broj poslanika u parlamentu mogao znatno da oslabi SNS, a LSV i LDP bi možda mogli da stanu na stranu Vučića.

S druge strane LSV i LDP ostaju pri stavu da je jedan opozicioni kandidat najbolje rešenje.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, za Danas kaže da ukoliko je istina da se Nikolić kandiduje i mimo SNS, to je jedinstvena prilika da se proevropska opozicija dogovori oko jedinstvenog kandidata.

– Janković i Jeremić sada imaju istorijsku šansu ali i odgovornost da Srbiji pomognu da se definiše kao demokratska, sekularna, evropska država i da se pobedi postojeći režim. Ne znam da li su parlamentarni izbori mogući, ali me, ukoliko se Nikolić kandiduje, ništa ne bi iznenadilo – navodi Kostreš.

– Tomislav Nikolić ima pravo da se kandiduje na izborima za predsednika Srbije, samo bi bilo pošteno da kaže koji su motivi uticali na tu odluku i šta je cilj njegove kandidature, izjavio je FoNetu lider LDP Čedomir Jovanović. Oslonac za ovakvu odluku vidim u Moskvi i u činjenici da nikada do sada predsednik Srbije nije biran bez velikog uticaja Moskve na taj izbor. Čak i 2000. godine Koštunici nije bilo moguće da formalno stupi na dužnost predsednika pre nego što je u Beograd došao Lavrov i tako nešto omogućio, rekao je Jovanović. Dodaje da je u prethodnih pet godina Nikolić bio oslonac ruskih interesa u zemlji i neko ko je svojim ponašanjem bio prepreka ne za Vučića, nego za čitavo društvo.

U DJB nam je rečeno da i dalje ostaju pri stavu da će svoju odluku saopštiti kada se bude znalo ko su kandidati vlasti i koji izbori će biti raspisani.

Kako je najavila, sledeće nedelje će predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković imati vremena da se pozabavi datumima predsedničkih i eventualno parlamentarnih izbora, odnosno njihovim uklapanjem u isti termin. Prema nekim procenama u opozicionim krugovima, male su šanse da u ovom trenutku budu raspisani i parlamentarni izbori, jer Vučić ne želi da u parlament uvede Nikolića, koji trenutno uz sebe ima zanemarljiv broj pristalica u poslaničkoj grupi SNS. Kako smatraju naši sagovornici, posle parlamentarnih izbora Nikolićeva lista bi svakako ušla u Skupštinu, uz liste na kojima bi bile i pristalice Saše Jankovića i Vuka Jeremića, te bi se time opozicija osnažila.

Jeremićeva poruka

Vuk Jeremić je na Tviteru juče poručio: „Ovo što se danas dešava je direktna posledica pet godina ponižavanja institucije Predsednika Republike, to se više nikada ne sme dozvoliti“. Jeremić je na Tviteru juče postavio i fotografiju sa Zlatibora gde je sa suprugom Natašom.

DS poziva Vučića da da ostavku’]

Zamenik predsednika DS Igor Salak je juče pozvao kandidata za predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije i funkcionere SNS da to zahtevaju od njega „istim žarom kojim su zahtevali da Saša Janković podnese ostavku na mesto zaštitnika građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari