Svečani doček za predsednicu Indije i sastanak sa predsednikom Vučićem 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednica Indije Draupadi Murmu boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Ispred Palate „Srbija“ priređen joj je svečani doček. Nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i plenarnog sastanka delegacija dve države biće održan i Srpsko-indijski poslovni forum.

Predsednik Vučić rekao je, obraćajući se na konferenciji za novinare sa indijskom predsednicom Draupadi Murmu, da mu je ogromna čast što ima privilegiju da je ugosti u Beogradu.

Ukazao je da je ovo prva poseta indijskog predsednika od 1972. godine, odnosno posle duže od pola veka.

“Uveren sam da ste na svakom koraku u našem Beogradu i našoj Srbiji mogli da vidite gostoprimstvo i najbliži odnos koji građani Srbije gaje prema prijatljskom narodu Indije. To datira još iz vremena Pokreta nevrstanih, još od pre 75 godina kada smo uspostavili diplomatske odnose između naših zemalja“, naveo je Vučić.

Ukazao je da smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo.

“Želim, poštovana predsednice, da vam se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Republike Srbije, poštovanju međunarodnih normi, povelje UN. Republika Srbija će se uvek na isti način odnositi prema Indiji i narodu i verujemo da u svakoj instituciji na svetu i svakoj organizaciji prostor za našu najbližu saradnju niko ne može da naruši“, dodao je Vučić.

Ukazao je da su razgovarali o sveukupnoj saradnji koja je počela da se kreće u boljem smeru.

“Verujem da današnja poseta će biti jedan od ugaonih kamena unapređenju naše saradnje u budućnosti“, dodao je.

Istakao je da je naša trgovinska razmena nedovoljna, ali da raste. “Verujemo da može da bude i desetostruki i dvadesetostruko veća“, rekao je Vučić.

Svečani doček za predsednicu Indije i sastanak sa predsednikom Vučićem 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Naglasio je da su u toku formiranja zajedničkih tela koja bi trebala da se bave i rešavanjem prepreka i da omoguće što bržu saradnju u budućnosti.

„U skladu sa tim, i privatne indijske kompanija i naša nacionalna kompanija će razmotriti, uz podršku subvencija koje bi jedna i druga država dale zainteresovanim komanijama, za uspostavljanjem diretnog leta između Delhija i Beograda“, rekao je Vučić.

Navodi da bi to značilo više kontakata naših poslovnih ljudi, ali mnogo više turista.

„Indijski turisti su veoma probirljivi, nama bi bilo veoma važno da ih privučemo što više, a siguran sam da ima i mnogo građana Srbije koji bi želeli vide tu divnu zemlju, da se upoznaju sa njenom istorijm, kulturom i tradicijom“, dodao je Vučić.

Naglasio je da ta turistička razmena mora da bude potpomognuta uprošćavanjem viznog režima.

„Mi nismo imali vizni režim, ali smo posle odluka EU morali te odluke da promenimo. Dao sam nalog u narednih sedam do 10 dana da se u potpunosti uprosti vizni režim sa Indijom da bismo mogli da privučemo što veći broj turista i poslovnih ljudi iz Indije“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari