Svečlja: Druge grupe se obučavaju u Srbiji za napad na Kosovo, Veselinović je deo njih 1Foto: Kosovo Online/YouTube/Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da danas poseduju „obaveštajne informacije“ da se u Srbiji obučavaju i druge grupe za moguće napade na Kosovo.

On je KTV rekao da će, mesec dana nakon ubistva narednika Afrima Bunjakua u Banjskoj, „u napadima koji se očekuju“ pored, kako je kazao,“ Milana Radoičića učestvovati i Zvonko Veselinović“.

Kazao je da se „ove grupe obučavaju u vojnim bazama oko granice sa Kosovom“.

„Imamo obaveštajne podatke da se obučavaju i druge grupe, da će ne samo Radoičić već i Veselinović biti deo budućih napada ako im dozvolimo da se dese“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, isključiva svrha je da izazovu novu situaciju na terenu „gde bi se položaj Srbije poboljšao u odnosu na njihov cilj da unište Kosovo“.

Svečlja je rekao „da su država Srbija, vlada i predsednik Srbije“ odgovorni za ono što se dogodilo u Banjskoj 24. septembra.

„Oni su planirali, regrutovali, obučavali, radili na naoružavanju i doveli su ovu terorističku grupu na granicu, što je bio samo prvi talas terorista koji su planirali da uđu na Kosovo“, kazao je on.

Rekao je i da je „na Kosovu bila i druga grupa”, te da bi, kako je naveo, ako bi plan srpske paravojne grupe prošao, druga grupa ušla u Leposavić.

„Njihov početni cilj je bio da pronađu siguran koridor, krenuli su od Izvoca paralelnim brdskim putem u Banjskoj i produžili bi do Zvečana i Severne Mitrovice“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Banjska je bila samo sastajalište.

„Nisu ušli odjednom, grupe su ulazile u večernjim satima. Sastajalište je bila Banjska. To je vojni plan“, kazao je on.

Dodao je da su identifikovani neki od učesnika napada, ali je, kako je ukazao, potrebna međunarodna saradnja i pritisak na Srbiju da bi se slučaj rasvetlio u celini.

„Napravili smo nekoliko pretresa na kuće onih koji su živeli na Kosovu. Postoji određeni broj onih koji nisu državljani Kosova, a identifikacija će biti teža“, kazao je on.

Prem njegvoim rečima, Kosovo, radeći sa internacionalcima i vršeći pritisak na Srbiju, mora je naterati da u potpunosti rasvetli slučaj.

Svečlja je istakao da bezbednosne institucije vode „najveću istragu u istoriji Kosova“ za, kako je kazao, teroristički napad u Banjskoj.

On je naveo da ga ne bi iznenadilo da je i manastir Banjska imao ulogu u napadu, jer je, kako je kazao, „Srpska pravoslavna crkva (SPC) uvek igrala destruktivnu ulogu za mir u regionu“

Dodao je i da je SPC i da je „bila deo hegemonističke politike Srbije“.

Optužio je Srpsku listu, najveću srpsku stranku na Kosovu, da je „kriminalna organizacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari