Svečlja: Kosovska policija spremna da osigura mir i bezbednost širom Kosova 1Foto: printscreen / N1

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja pozvao je večeras građane Kosova na „solidarnost i saradnju sa institucijama“, te kazao da je Kosovska policija „spremna da osigura red i bezbednost širom Kosova“. Ujedno je optužio „pristalice i zaposlene u Srbiji“ za širenje dezinformacija koje, kako tvrdi, za cilj imaju da ih zabrinu i povećaju nesigurnost.

„Dragi sugrađani, bezbednost svih, bez razlike, naša je ustavna i zakonska misija, dužnosti i mandat koji ćemo precizno i odlučno sprovoditi“, naveo je Svečlja u objavi na Fejsbuku, na kojem se listom večeras oglašavaju kosovski zvaničnici.

Tvrdi da je Kosovska policija spremna da osigura red i bezbednost širom Kosova, „u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima i saveznicima“.

„Bliska saradnja među nama, međusobna komunikacija i duh razumevanja olakšavaju realizaciju naše misije“, naveo je Svečlja.

Njegova poruka dolazi uoči najavljenog početka sprovođenja druge faze odluke kosovske vlade o (pre)registraciji, odnosno izdavanja novčanih kazni svima koji nisu prešli na RKS tablice.

Srbi sa Severa i Beograd se tome protive, a i međunarodni zvaničnici, premda podržavaju odluku kosovske vlade o (pre)registraciji vozila sa srpskih na RKS, od Prištine zahtevaju odlaganje primene odluke i obustavu svih mera za narednih 10 meseci.

Danas su propali razgovori u Briselu, gde su bili i Vučić i Kurti, a visoki predstavnik je u vrlo oštrom tonu govorio danas okrivljući kosovsku stranu. Iz Prištine su stigle još žešće reakcije na ono što je predstavljeno kao pristrasnost Borelja i Srbije kao agresora. Kosovski zvaničnici su se obratili svojoj javnosti večeras, a među njima i ministar unutrašnjih poslova.

Svećlja je ujedno pozvao sve građane na saradnju sa zvaničnicima, policijskim službenicima ali i međudruštvenu solidarnost i interakciju sa svim kosovskim institucijama koje se, kako navodi, brinu o sprovođenju pravednih odluka.

„Uvek smo bili na pravom putu kao narod i društvo. Niti smo drugima nanosili nepravdu, niti smo ih podržavali kada su zadesili druge narode. I danas smo isti“, naveo je Svečlja i dodao:

„Svi zajedno za našu državu, za demokratiju i naše pravo!“

Svećlja se oglasio neposredno nakon što su se u pojedinim medijima pojavile informacije da se konvoj od četrdeset vozila specijalnih jedinica Kosovske policije kreće Severom, ali i da se Svečlja zajedno sa kosovskim ministrom odbrane Armendom Mehajem nalazi u kampu „Belvedere“ u Južnoj Mitrovici.

Navode o Svečljinom prisustvu prvi je demantovao šef kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani Bljerim Velja objavivši fotografiju na kojoj se nalazi zajedno sa Mehajem, Svečljom, Gljaukom Konjufcom i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

I Velja je optužio srpske prorežimske medije za dezinformacije i poručio – Ne nasedajte na njihove dezinformacije i propagandu.

I dok su razgovori u prepodnevnim satima propali u Briselu, nastavilo se sa kriznom diplomatijom uz novi skok tenzija na terenu.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije hteo dogovor. Na kosovsku stranu kao odgovornu za neuspeh razgovora prst je upro i visoki evropski predstavnik Žozep Borelj, u današnjem obraćanju.

Listom su se oglašavali i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat današnjeg susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbeći. Istu poruku je preneo i komandant KFOR kosovskom ministru unutrašnjih poslova sa kojim se sastao večeras. Za to vreme u Beogradu boravi Srpska lista, potvrdio je ranije večeras srpski predsednik koji im je poručio da sledi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i da se protestuje „mirno i demokratski“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari