Svećlja negoduje zbog navoda da su akcije na Severu nasilne: Time se pozivaju Radoičićeve propalice da napadaju službenike 1Foto: FoNet /AP

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja reagovao je večeras, a nakon snažnih osuda SAD-a i Kvinte, povodom današnje akcije Kosovske policije i nasilnog ulaska u zgrade Privremenih organa na Severu Kosova.

„Označavanje zakonskih i civilizovanih radnji Kosovske policije kao ‘nasilne’ i njenih operacija za sprovođenje zakona kao ‘nasilje’ je ‘poziv’ Milanu Radočiću sa crne liste SAD da naredi svojim propalicama da napadnu Kosovske policajce“, poručio je Svećlja, prenosi KoSSev.

Kaže da svi moraju da se ponašaju odgovorno.

„Svaki gubitak života treba sprečiti maksimalnom pažnjom. Balansiran izbor reči u ovim situacijama je od suštinskog značaja. Pogrešno predstavljanje stvarnosti može dovesti do ljudskiһ žrtava“, naglašava Svećlja.

On je ujedno poručio da su se novoizabrani gradonačelnici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić danas „smestili“ u svoje kancelarije u opštinskim objektima.

„Oni će nastaviti svoj posao“, kazao je.

Sa druge strane još jednom je čestitao policiji na „profesionalizmu“ u zaštiti institucija, vladavine prava i demokratije od, kako naglašava, „organizovaniһ kriminalniһ grupa“.

„Pozivam sve da ne nasedaju na manipulacije oviһ grupa koje žele һaos i suspenziju vladavine prava, jer će institucije Kosova uvek biti otvorene i na usluzi svim građanima“, poručio je Svećlja.

Podsetimo, današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

Među prvima su se oglasili američki zvaničnici i to više njih, uključujući i državnog sekretara, sa snažnom osudom akcije kosovskih vlasti, odnosno nasilnog ulaska u zgrade Privremenih organa. Ujedno su uputili poziv kosovskom premijeru da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog.

U međuvremenu su se sa osudama oglasili i drugi međunarodni zvaničnici, ali u blažem tonu i sa pozivom na prestanak provokativnih akcija.

Sa druge strane prištinski zvaničnici opravdavaju akciju Kosovske policije.

„Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama je legitimno, u ispunjavanju svojih ustavnih dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike“, poručila je kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Kosovski premijer, koji se večeras sastao sa komandantom KFOR-a, kazao mu je da gradonačelnici moraju da obavljaju svoje dužnosti, ali i da su opštinske zgrade u vlasništvu „Republike“.

Sa druge strane, predsednik Srbije je sa mitinga u Beogradu najavio sednicu Saveta bezbednosti, upravo u vezi sa situacijom na Kosovu, navodeći da je Priština čekala da „sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine“.

Sve vesti u vezi sa tenzijama na Kosovu pratite u Danasovom BLOGU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari