Svećlja: Nekada o teritorijalnoj razmeni, a danas na Severu 7 stanica pogranične policije i jedinica za brze pogranične intervencije 1Foto: FB/Printscreen

Vrlo brzo se očekuje da se novi proces regrutacije novih policajaca na Severu završi i da kadeti iz svih zajednica, ali većinski iz srpske, krenu na akademiju, kazao je u današnjem govoru pred poslanicima u kosovskom parlamentu Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), a prenosi KoSSev.

Hvalio se dvogodišnjim uspesima svoje vlade, a oni se posebno tiču uspostavljanja kontrole bezbednosnih struktura na Severu i zabrane srpskog referenduma i izbora – jedan je od rezultata koje je ovaj ministar izdvojio.

Srpski poslanici nisu ništa kazali, jer u vreme kada se za govornicom obratio Svećlja, oni su već otišli odatle. U kosovskoj skupštini pojavili su se nakratko, posle pet meseci, da bi, kako je to jedan deo posmatrača protumačio, obnovili svoje mandate pred istek pola godine, koje u skupštini, i ne koriste.

Nekada se govorilo o teritorijalnoj razmeni, primetio je Svećlja u svom govoru pred poslanicima u kosovskoj skupštini. A danas je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova na Severu postavilo, proširilo i razvilo kosovske policijske i bezbednosne strukture. Za Svećlju je u pitanju „glavno područje“ Kosova.

Za pograničnu liniju sa Srbijom, koju je opisao kao najdužu graničnu liniju, naveo je da se ona do skora branila minimalnim ljudskim kapacitetima i logističkom infrastrukturom.

Istovremeno, tvrdi dalje Svećlja, sa druge strane: „Aspiracije i pristup Srbije prema Republici Kosovo već sedmi put su dokazale da se to nije promenilo“.

Srbiju je optužio za napade i postavljanje prepreka zato što se Priština, kako tvrdi, da suzbije kriminal i šverc.

Na spomenuti broj 7, kao odgovor rada svog ministarstva izneo je isti broj – „Sedam stanica pogranične policije“, ali i to da je formirana i nova jedinica za brze granične intervencije.

One su „garant borbe protiv šverca i svake druge nezakonitosti, zaštite svakog građanina i naše teritorije“, tvrdi Svećlja.

U svom govoru pred poslanicima kosovskog parlamenta, u uspehe svog dvogodišnjeg rada, odnosno, rada vlade, među glavnim uvrstio je – zabranu referenduma i srpskih izbora, uvođenje nalepnica, odnosno uspostavljanje principa reciprociteta sa Srbijom, (pre)registraciju na RKS u kojoj se:

„Nelegalne registarske tablice bivšeg Miloševićevog režima predaju i zamenjuju važećim registarskim tablicama Republike Kosovo“.

Jedan od rezultata koji je izdvojio je i aktiviranje e-kioska u četiri severne opštine.

Svećlja je kao izazove dvogodišnjice upravljanja ovim ministarstvom naveo i stavio u istu ravan – rusku invaziju Ukrajine i „provokacije i pretnje“ na Severu od strane „kriminalnih grupa koje je orkestrirao i podržavao Beograd“, sa ciljem da „naruše bezbednost naše zemlje i spreče širenje zakonitosti u svakom uglu bez razlike“.

„Pod orkestracijom Beograda i nelegalnih srpskih struktura, suočili smo se sa ostavkom 464 pripadnika policije srpske zajednice. Uprkos tome, ni u jednom trenutku nije bilo mesta za institucionalni vakuum, nedostatak prisustva policije ili nedostatak obezbeđenja u severnim opštinama“.

Ipak, to što je Priština imala, kako navodi, izazove koji su stizali iz Beograda, Svećlja naglašava da su se Kosovo i Srbija u ovim procesima „suočili kao dve države“.

„U čemu je Republika Kosovo delovala i donosila odluke sa punim legitimitetom za zemlju“, dodao je.

Posebno se zahvalio kosovskim bezbednosnim agencijama onom što je predstavio kao „beskompromisnu borbu“ protiv kriminala.

„Posebno su naše devojke i mladići – pripadnici Kosovske policije, tokom ovog perioda pokazali visok profesionalizam i posvećenost našim građanima i lojalnost u službi našoj Republici. Nisu stali ni kada su bili direktno ugroženi, već su svoje dužnosti obavljali rukovodeći se uverenjem i zakletvom da su suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje nepobitni i neprikosnoveni“.

Svećlja je danas izneo i podatak da je ukupno 464 policajaca Srba napustilo Kosovsku policiju.


U nastavku Svećljino izlaganje u celosti, prevedeno sa albanskog.

Poštovani predsedniče Skupštine g. Konjufca,
Poštovani premijeru i Vlado,
Poštovani poslanici,
Poštovani građani,

Imam čast da vam se obratim danas, dve godine nakon što su nam građani ove zemlje dali poverenje da upravljamo, za jednu drugačiju realnost, realnost u kojoj smo radili na ispunjavanju naših obaveza i očekivanja građana.

Pored prethodno navedenih dostignuća, ovo dvogodišnje putovanje suočilo nas je i sa prirodnim, društvenim i drugim izazovima i okolnostima. Takva je bila invazija koju je započela Rusija na nedužni narod Ukrajine pre otprilike godinu dana; takve su bile provokacije i pretnje na severu zemlje od strane kriminalnih grupa koje je orkestrirao i podržavao Beograd, sa ciljem da naruše bezbednost naše zemlje i spreče širenje zakonitosti u svakom uglu bez razlike.

Uprkos poteškoćama i preprekama, nismo stali niti se povlačili, naše institucije, posebno bezbednosne, nastavile su sa radom bez prekida, beležeći napredak u povećanju poverenja građana u ove institucije i boljem pozicioniranju Republike Kosovo u međunarodnoj areni.

Rangiranje Kosova u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije označilo je napredak dokazan u lokalnim i međunarodnim izveštajima.

Za uspehe Republike koje je istakao predsednik Vlade, izuzetno sam zahvalan bezbednosnim agencijama na beskompromisnoj borbi koju su vodile protiv kriminala koji je u principu štetio ne samo bezbednosti, već i dobrobiti naših građana.

Posebno su naše devojke i mladići – pripadnici Kosovske policije, tokom ovog perioda pokazali visok profesionalizam i posvećenost našim građanima i lojalnost u službi našoj Republici. Nisu stali ni kada su bili direktno ugroženi, već su svoje dužnosti obavljali rukovodeći se uverenjem i zakletvom da su suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje nepobitni i neprikosnoveni.

Poštovani poslanici,
Poštovani građani,

Dobili smo poverenje građana za stvari oko kojih ne idemo na kompromise, dakle u našoj borbi protiv kriminala i korupcije, nema druge alternative osim maksimalnog zalaganja u tom pravcu. Ovo ide uz posvećenost povećanju integriteta naših zvaničnika i institucija, što je našoj zemlji nedostajalo godinama.

Dobrobit i uslovi rada kao dva ključna uslova koji garantuju efikasnost policijskih službenika, su naš napor prema našim službenicima koji su na prvoj liniji borbe protiv kriminala, štiteći život i imovinu naših građana bez razlike.

Dakle, sa novim sistemom plata, razlika između plate premijera i vrhunskog policajca je samo 2,88 puta i ovo je preokret koji je trebalo da se desi pre mnogih drugih koji su u procesu.

Podigli smo, proširili i razvili naše ljudske i logističke kapacitete na glavnom području naše zemlje, a o čemu se nekada razgovaralo za teritorijalnu razmenu, a ne za razvoj.

Aspiracije i pristup Srbije Republici Kosovo već sedmi put su se dokazale da se to nije promenilo. Donedavno, najduža granična linija bila je zaštićena i obezbeđena kancelarijom i minimalnim ljudskim kapacitetom.

Garancija za to i za sve naše građane bez razlike su 7 stanica pogranične policije i nova jedinica stvorena za brze granične intervencije, koje su garant borbe protiv šverca i svake druge nezakonitosti, zaštite svakog građanina i naše teritorije.

Tokom ove dve godine suočili smo se sa izazovnim procesima sa Srbijom, ali u ovim procesima smo se suočili kao dve države, u čemu je Republika Kosovo delovala i donosila odluke sa punim legitimitetom za zemlju.

U kontekstu ovoga:

• Zabranili smo održavanje referenduma i izbora Srbije u našoj zemlji;
• Uspostavili smo reciprocitet u režimu nalepnica na graničnim prelazima, koji još uvek traje;
• Omogućili smo registraciju na registarske tablice RKS, uključujući administrativne i finansijske objekte, dok se nelegalne registarske tablice bivšeg Miloševićevog režima predaju i zamenjuju važećim registarskim tablicama Republike Kosovo;

• Počeli smo sa aktiviranjem e-kioska u četiri severne opštine kako bismo garantovali 24-časovni pristup uslugama za sve naše građane, bez obzira na etničku pripadnost.

Pod orkestracijom Beograda i nelegalnih srpskih struktura, suočili smo se sa ostavkom 464 pripadnika policije srpske zajednice. Uprkos tome, ni u jednom trenutku nije bilo mesta za institucionalni vakuum, nedostatak prisustva policije ili nedostatak obezbeđenja u severnim opštinama.

Ponuđene ostavke su odobrene u skladu sa relevantnim zakonodavstvom na snazi i otvoren je novi proces regrutacije za koji se očekuje da će se vrlo brzo završiti, kako bi se omogućilo našim kadetima iz svih zajednica ali u većini srpskoj da krenu na akademiju.

Što se tiče nastavka obezbeđenja, u odnosu na prethodnu godinu za isti period, imamo samo 20 manje prijavljenih slučajeva u naše četiri policijske stanice u severnim opštinama. Ali imamo 100% više slučajeva prijavljenih direktno Regionalnoj direkciji na severu, sa 17 ranije, na 34 sada. Dakle, građani, kao i svuda na Kosovu, sarađuju i traže pomoć Kosovske policije kad god smatraju da je potrebno.

S druge strane, kao ministarstvo unutrašnjih poslova, fokusirali smo se i na ulogu aktivne strane da otklonimo razne međudržavne barijere u regionalnim forumima i šire.

Nažalost, takav nije bio pristup Srbije, koja je svaki put intenzivirala akcije protiv suzbijanja šverca, pojačavala napade i podizala barijere.

Jačanje međunarodne saradnje ostaje sveobuhvatni prioritet naše Vlade kao preduslov za razmenu najboljih praksi i jačanje i podizanje naših kapaciteta u oblasti odbrane i bezbednosti. Desant vojnih trupa Kosovskih bezbednosnih snaga zajedno sa američkim u Kuvajtu, zajednički desant naše vojske sa Vojskom Velike Britanije na Foklandska ostrva, obuka pripadnika kosovske policije sa svetskim elitnim jedinicama specijalizovanim za određene oblasti, neki su od brojnih rezultata konkretne saradnje sa savezničkim državama naše Republike.

U saradnji sa Kosovskim bezbednosnim snagama, sproveli smo zajedničke humanitarne akcije u susret avganistanskim izbeglicama, kao i u koordinaciji sa svim bezbednosnim akterima, angažovali smo se kako bismo što lakše savladali poplave sa kojima se naša zemlja suočila.

U okviru našeg delokruga, potpisali smo preko 15 sporazuma iz oblasti prekogranične saradnje, boravišnih dozvola, zaštite od elementarnih nepogoda i uzajamnog priznavanja vozačkih dozvola, dok sam se kao ministar nadležan za državnu upravu uključio u organizacije i forume iz kojih, očekujte da ćete imati koristi od podrške za ubrzanje naše reforme u administraciji.

Uz rad u oblasti bezbednosti, važno je naglasiti da je okončana era partijskog i porodičnog zapošljavanja, čime je otvoren put meritokratiji i transparentnosti.

Zakon o državnim funkcionerima, koji je osporen pred Ustavnim sudom, kao da je uzdrmao temelje koje su gradile i koristile prethodne vlasti. Ovaj zakon omogućava otvaranje sistema zapošljavanja u javnoj upravi, za razliku od trenutno zatvorenog sistema, stvaranje jednakih mogućnosti, unapređenje sistema merenja učinka i digitalizaciju procesa zapošljavanja – čime se ulazi u eru zaslužnih imenovanja.

Otklonjene su nezamislive razlike u sistemu plata, dok trenutno, pored obrade plata po novom sistemu, blisko sarađujemo sa svim ministarstvima na korekciji klasifikacije radnih mesta, kategorizacije i utvrđivanja beneficija koje proizilaze iz novog Zakona o platama.

Poštovani poslanici,
Poštovani građani,

Svesni smo da sav ovaj napredak u oblasti bezbednosti nije sasvim dovoljan.
Bezbednosnim institucijama je bila potrebna veća podrška i razvoj, a nasleđene prakse nisu bile najbolje što smo mogli da očekujemo da nasledimo, ali mogu da garantujem da:

• Radićemo još više uprkos svim preprekama koje nam mogu naići na putu;
• Put je jasan i daćemo sve od sebe da buduće generacije naslede bolju državu;
• Protiv kriminala i korupcije će se i dalje boriti na svakom ćošku bez kompromisa
• Naši građani će i dalje biti zaštićeni i bezbedni bez ikakve razlike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari