Svećlja objavio imena Srba za koje tvrdi da su vlasnici laboratorija droge i fotografiju jednog od njih iz bolnice 1Foto: Kosovo Online/YouTube/Printscreen

Nakon što je u više objava na društvenim mrežama izveštavao javnost o jučerašnjoj akciji Kosovske policije u kojoj su otkrivene tri laboratorije za narkotike i uhapšene dve osobe u severnom delu Kosovske Mitrovice, Dželjalj Svećlja objavio je sinoć i puna imena i prezimena navodnih vlasnika ovih, ali i drugih laboratorija koje su prethodno otkrivene.

Optužio je srpski državni vrh za umešanost u „instrumentalizacije sa kriminalnim bandama“. Ujedno je objavio fotografije iz bolnice uslikane tokom poseta pojedinih srpskih ministara i direktora Kancelarije za KiM M. D. kojeg su ranili pripadnici KP na punktu kod Bistričkog mosta, a za kojeg Svećlja takođe tvrdi da je jedan od vlasnika laboratorija.

Pripadnici Kosovske policije sproveli su juče akciju protiv proizvodnje i trgovine narkoticima u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kako smo se uverili na licu mesta, deo akcije sproveden je u privatnom objektu koji se nalazi neposredno iza zgrade Osnovnog suda, tj. nedaleko od Pritvornog centra u ovom gradu.

Kosovska policija je potom izvestila da su otkrivene i uništene tri laboratorije od kojih je u dve pronađeno oko 1.200 narkotičnih biljaka, a da u trećoj nije bilo biljaka već samo sofisticirane opreme za uzgajanje. Potvrdili su i da su uhapšene dve osobe srpske nacionalnosti.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova potom je saopštio da je obračunata vrednost količine narkotika i opreme oko 2,3 miliona evra.

Sa druge strane, kazao je da je „suvlasnik već uništene laboratorije osoba koja je prošlog meseca napala Kosovsku policiju na Bistričkom mostu, dok je jedan od uhapšenih u ovoj akciji njegov brat“.

Incident na policijskom punktu kod Bistričkog mosta dogodio se 23. januara, kada su službenici KP zapucali na vozilo u pokretu u kojem su se nalazile dve osobe M. D. i D. S. Povređen je jedan od njih – M. D, koji je potom transportovan i hospitalizovan u centralnoj Srbiji. Njega su već sutradan posetili ministri odbrane i zdravlja Srbije, kao i direktor Kancelarije za KiM.

Iz Prištine su saopštili da su policijski službenici bili „primorani da pucaju u pravcu vozila“, jer su se „osećali ugroženo“, zbog toga što je vozač navodno, udario u policijski auto i odbio da se zaustavi.

Sa druge strane, Beograd je demantovao tvrdnje Prištine, iznoseći ujedno navode da su M. D i D. S. „bežali od metaka i nisu napadali nikog“.

U međuvremenu se oglasila Kosovska policija, navodeći da su ove osobe optužene za više desetina krivičnih dela, među kojima je i ubistvo.

Svećlja je juče ujedno poručio da je jasan profil onih koji se bave kriminalnim radnjama na Severu Kosova – „paravojska i narko-dileri“, te je čak izneo tvrdnju da su decembarske barikade podignute zbog droge i zaštite kriminalaca, a ne zbog običnih građana.

„Njih štite, podržavaju i po potrebi orkestriraju predsednik Srbije Vučić, a posle njega ministar odbrane Vučević i Petković“, poručio Svećlja.

U međuvremenu je direktor Kancelarije za KiM, optužio Svećlju za pokušaj kriminalizacije Srba i celog Severa.

Kazao je i da Svećlja „izolovane i pojedinačne slučajeve koristi za svoju prljavu propagandu i otvorenu mržnju prema svemu srpskom“, te naznačio da Srbi, kao ni srpski državni vrh ne podržavaju kriminalne radnje.

Ujedno se oglasila Srpska lista navodeći da su uzaludni pokušaji Svećlje da napravi vezu između jučerašnjeg hapšenja i, kako navode, pokušaja ubistva M. D. kod Bistričkog mosta, takođe naglašavajući da M. D. nije uhapšen u jučerašnjoj akciji.

Svećlja se potom još jednom oglasio, te i na Fejsbuku i na Tviteru poručio da su Srpsku listu i Petkovića juče „uzburkale neke reakcije“.

„Sa laboratorijama, trgovcima drogom i kriminalcima koji se koriste kao političko oruđe, lažna fasada traje tek do sledeće policijske akcije“, naveo je.

Izneo je podatak da je u okviru mandata kosovske vlade otkriveno osam laboratorija za drogu, te podsetio da su juče uništene tri.

Svećlja je u svojim objavama imenom i prezimenom označio četiri osobe srpske nacionalnosti kao navodne vlasnike ovih laboratorija – M. D, I. S, D. S. i N. F.

„Oni su uključeni u napade na službenike Kosovske policije, u postavljanje barikada i pretnje i napade na Srbe koji su odbili da sarađuju sa njima“, naveo je.

Svećlja je ujedno objavio fotografije iz bolnice uslikane tokom poseta ministra odbrane Srbije, Miloša Vučevića i ministarke zdravlja, Danice Grujičić, kao i direktora Kancelarije za KiM upravo M. D. kojeg su ranili pripadnici KP kod punkta na Bistričkom mostu.

„Posle napada na zvaničnike Kosovske policije, posetio ih je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i Petković, a podršku i zaštitu pružili su im Srpska lista i Milan Radoičić“, naveo je Svećlja.

Kaže i da bi srpski zvanični voleli da ove fotografije ne postoje.

„Ministri Srbije umešani u ove instrumentalizacije sa kriminalnim bandama večeras bi voleli da ove fotografije i video snimci ne postoje. Ali oni postoje i snažan su dokaz šta se krije iza njihove ‘politike’“, zaključio je Svećlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari