Nova godina na Kosovu: Ministar policije na punktu, građani u kućama 1Printskrin Fejsbuk/Dželjaj Svećlja

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, zajedno sa ministrom infrastrukture, dočekao je Novu godinu na severu Kosova, na policijskom punktu, objavio je Kossev prenoseći objavu sa Fjesbuka Dželjalja Svećlje.

„Poseban osećaj radosti i ponosa zbog toga što smo dočekali promenu vremena na policijskom punktu kod Bistričkog mosta, zajedno sa policajcima koji su bili na dužnosti i sa ministrom Ljiburnom Aljiuom, sa kojim smo imali intenzivnu saradnju u proteklih godinu dana“, poručio je Dželjalj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova, u objavi na Fejsbuku.

Policijski punkt kod Bistričkog mosta postavljen je tokom dvadesetodnevnih barikada na Severu Kosova koje su uklonjene ove nedelje. Neposredno pre toga, prištinski zvaničnici boravili su u južnom delu Mitrovice gde su posetili jedinice na dužnosti.

Potom su krenuli u obilazak policijskih stanica u Jasenoviku, Košutovu, a posetili su i stanicu za „brze granične intervencije“ na Jarinju.

„Osećam se izuzetno srećno što smo godinu završili sa mnogo uspeha, iako neretko sa mnogo izazova. Nastavićemo rad i zalaganje sa voljom i posvećenošću da časno i profesionalno obavljamo našu zajedničku misiju koju imamo za Republiku i za naše građane“, naveo je Svećlja u objavi na Fejsbuku.

Na osnovu fotografija koje je objavio, vidi se da je Svećlja zajedno sa Aljiuom posetio i prelaz Jarinje, prenosi Kossev.

Građani u većinski srpskim opštinama na Kosovu su Novu godinu dočekali u krugu porodice i prijatelja, jer zbog aktuelne bezbednosne situacije nije bilo organizovanog slavlja u ugostiteljskim objektima.

Tačno u ponoć, uz jaka pirotehnička sredstva ispratili su staru i najavili ulazak u novu godinu, javlja Kosovo onlajn.

U Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo dočeka u kafanama i kafićima, već se slavilo u kućnom ambijentu.

Severna Mitrovica je okićena novogodišnjim ukrasima, a samo dan uoči Nove godine postavljena je jelka na šetalištu koje vodi od Trga kneza Lazara do skoro samog mosta na Ibru.

Na Glavnom mostu na Ibru dežuraju italijanski karabinjeri, a u multietničkim kvartovima grada su i dalje jake specijalne jedinice kosovske policije iz redova Albanaca, naoružani dugim cevima.

Tradicionalno, Mitrovčani na otvorenom slave Pravoslavnu novu godinu, uz bogat kulturno umetnički program i posluženje, ali je pod znakom pitanja da li će se i ove godine organizovati.

Tenzije na severu Kosmeta su malo splasnule, ali su strah i neizvesnost i dalje prisutni, jer je ceo sever Kosova u svojevrsnom obruču pripadnika specijalnih jedinica pod komandom Prištine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari