Svećlja: Policija je već započela istrage kako bi identifikovala umešane u današnje incidente 1Foto: Kosovo Online/YouTube/Printscreen

Kosovska policija je već započela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi sve kriminalce umešane u današnje napade, poručio je upravo kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Nakon što je Kosovska policija potvrdila, da su njihovi službenici danas u severni deo Mitrovice i Zubin Potok došli u pratnji radnika Centralne izborne komisije (CIK) i to na njihov zahtev, isto je potvrdio i Svećlja, prenosi KoSSev.

Službenicima Opštinske izborne komisije (OIK), kako kaže, danas su trebali da pomognu u funkcionalizaciji njihovih kancelarija u ove dve opštine – kao pripremni proces predstojećih vanrednih izbora na Severu.

Međutim, tvrdi da su tu službenike OIK-a i policajce „napale organizovane grupe sa pojedinim maskiranim licima“ u nameri da ih spreče u vršenju službenih dužnosti i to, kaže Svećlja, šok bombama i hicima u vazduh.

S tim u vezi, poručio je da je Kosovska policija već započela istrage za, kako ih je okarakterisao, „kriminalce“ umešane u današnje incidente.

Osim toga, naglasio je da su „napadi“ poput današnjih i to u cilju, kako on tvrdi, blokiranja izbornog procesa – neprihvatljivi.

„Izbori su osnovno pravo svakog građanina u demokratskoj zemlji. Napadi poput ovog danas sa ciljem blokiranja izbornog procesa su neprihvatljivi. Organizovanje izbora je ustavna obaveza, a učešće na njima je pravo građana koje niko ne može povrediti“, istakao je Svećlja.

Za razliku od policije i Svećlje, direktor kancelarije za KiM, Petar Petković, tvrdi da su „specijalci upali u prostorije OIK-a u Mitrovici“, te da su oni „sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, akcenat je stavio na to da je Priština danas ponovo prekršila Briselski sporazum ,da je htela da „zauzme“ zgrade OIK-a, a da su se građani „naravno pobunili“.

Današnji dolazak članova Opštinske izborne komisije u opštine na Severu, a uoči najavljenih vanrednih izbora za 18. i 25. decembar, za kosovske medije juče su najavili čelnici CIK-a.

Oni su se prvo danas nakon podneva, u pratnji policije uputili ka opštini Zubin Potok. U pokušaju da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, kako saznajemo, sprečila ih je okupljena grupa građana. Ceo incident pratio je i zvuk sirena, koje su se utišale onda kada su predstavnici OIK-a napustili zgradu opštine.

Nedugo zatim, sirene za uzbunu, začule su se i u severnom delu Mitrovice. Središte incidenta bilo je u Kolašinskoj ulici, gde se takođe nalazi kancelarija izborne komisije i gde se okupio veći broj građana. I u ovoj opštini sirene su utišale, a masa ljudi razišla – kada su sa lica mesta otišli predstavnici OIK-a i policija.

Uoči ovog sukoba, na prostoriji kancelarije u Mitrovici, sinoć je razbijen prozor.

Situacija u severnom delu Mitrovice, kao i u Zubinom Potoku, sada je mirna.

U opštini Zvečan danas nije bilo incidenata, ali su građani duže od dva sata stajali ispred zgrade opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari