Živković: Svejedno je da li je odluku doneo Vučić ili Skupština 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Svejedno je da li je u Srbiji uvedeno vanredno stanje ili vanredna situacija ako se odredbe primenjuju na način primeren problemu zbog koga su mere uvedene.

A uvedene su sa ciljem da se spreče velike posledice zaraze korona virusom, da se smanji broj zaraženih i poveća broj izlečenih. Od uvođenja vanrednog stanja pokrenuto je pitanje da li je tu odluku trebalo da donese Skupština Srbije, ili na ovaj način, ali moj odgovor je da nema dileme da bi parlamentarna većina tu odluku izglasala svejedno na zvonce – kaže Zoran Živković, lider Nove stranke. Živković je tokom vanrednog stanja 2003. posle ubistva Zorana Đinđića bio premijer. Sada u razgovoru za Danas ocenjuje da će naredni dani pokazati da li će vlast vanredno stanje iskoristiti u političke svrhe. Očekuje da ako se to desi da će građani to sankcionisati na izborima koji će doći nakon ove situacije.

„Izbori moraju biti odloženi, jer je sada ugrožena sloboda kretanja ljudi i okupljanja, a kamoli neke druge slobode. U takvoj atmosferi nemoguće je skupljati potpise, voditi kampanju, ni motivisati ljude da izađu na izbore. Potpuno je logično da izbori budu odloženi, a samim tim da budu suspendovane i sve izborne radnje. Trebalo bi da se kaže da će izbori biti raspisani kada se za to stvore uslovi, a to bi trebalo da bude kada se donese stručni zaključak da je epidemija rešena.

 * Kada konačno prođe sve ovo, sa kim ćete izaći na izbore?

– Lista će se zvati Nova stranka – Zoran Živković. Na parlamentarne izbore Nova stranka će izaći sama, a na našoj listi će biti predstavnici nekih udruženja. Na lokalu će biti različite forme, negde će to biti koalicije sa nekim strankama ili ćemo ići sami. To je prepušteno lokalnim odborima uz ograničenje da nema nikakvih mogućnosti koalicije sa strankama na vlasti, ili sa njihovim javnim ili pritajenim saradnicima. Znači ne može sa SNS i svime što je na listi SNS, ni sa jednom desničarskom partijom ili organizacijom, a ne može ni sa LDP i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

* To znači da ne možete ni sa Srbijom 21.

– Ako na lokalu Srbija 21 ne izlazi sa LSV, onda je moguća koalicija, ali zavisi od lokalnih organa koji će tražiti saglasnost Predsedništva Nove.

* Zašto nećete baš sa LDP i LSV?

– Zato što sa Vučićem sarađuju jako dugo, direktno ili indirektno. LSV je u Novom Sadu formalno u koaliciji sa Vučićem i to isključuje bilo kakvu saradnju. Što se tiče LDP, oni nisu na funkcijama, ali su jako dugo klimači glave, a sve sa obrazloženjem da je Vučić preuzeo njihovu politiku. Ako je to tačno, to znači da LDP nikada nije imao dobru politiku.

* Ali bivši član Predsedništva LDP Đorđo Žujović ovih dana je optužio Vladimira Bebu Popovića, odnosno Vučića da stoji iza Srbije 21.

– Ako je Žujović iz LDP, on onda sigurno iz sopstvenog iskustva jako dobro zna šta radi Beba Popović. Mi smo imali jedan kontakt sa ljudima iz Srbije 21, ali upravo zbog toga što je na listi LSV i neki drugi nismo sa njima. Mi moramo da budemo ideološki jasni i čisti, da ne postoji nikakav šum, da neko radi direktno, ili indirektno, ili iza leđa. Svako ko je pod sumnjom da sarađuje sa Vučićem ne može da bude naš partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari