SZS Irineju: SPC nije u vlasništvu Srpske napredne stranke 1Foto: FoNet Zoran Mrdja/ Arhiva

Savez za Srbiju (SZS) obratio se danas javnim pismom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju u kojem mu poručuje da SPC nije u vlasništvu Srpske napredne stranke (SNS) i da je on poglavar Crkve koju čine vernici različitih političkih opredeljenja, pa i opozicionih.

Savez za Srbiju podseća da je Patrijarh Pavle u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u društvu i nije se mešao u dnevnu politiku.

„Očekivali smo od Vas da ćete nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog sa opozicijom i organizatorima protesta, jer je to jedini način da se teške društveno-političke krize rešavaju mirnim putem“, navedeno je u otvorenom pismu, povodom jučerašnje izjave patrijarha Irineja da „ono što danas vidimo na ulicama nije dobro“.

U saopštenju SZS se navodi da je javna negativna ocena o protestima direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na tom položaju nikako ne bi trebalo da čini.

„Mnogi građani, a posebno vernici, koji učestvuju na protestima povređeni su Vašom reakcijom i nerazumevanjem naše mirne i nenasilne borbe za osnovne demokratske vrednosti koje su dovedene u pitanje“, navodi se u pismu.

Reči patrijarha, kako se ukazuje, tumače se kao davanje podrške jednoj diktatorskoj i kriminalnoj vlasti, a to je, dodaje se u pismu Saveza za Srbiju, neprimereno i sa mnogo nižeg položaja nego što je tron Svetog Save. Izražava se i nada da će nakon upoznavanja sa drugom stranom i svim činjenicama patrijarh ispraviti svoju ocenu o stanju u kome se nalaze društvo i država pod ovom vlašću.

„Stojimo Vam na raspolaganju za svaku vrstu razgovora i upoznavanja sa stavovima svih građana koji opravdano protestuju protiv aktuelne vlasti u više od 100 gradova i opština u Srbiji“, zaključuje se u pismu upućenom poglavaru SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari