Tači: Neće biti podele Kosova i premeštanja stanovnika 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV (arhiva)

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je, pre sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicom EU Federikom Mogerini, da će konačni sporazum da bude sa međusobnim priznanjem dve zemlje i da neće da bude podele Kosova i premeštanja stanovnika.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da je legitiman interes predstavnika Srbije za sastanak sa predstavnicima srpske zajednice na Kosovu i poručio da kosovsko društvo podržava dijalog i sprorazum sa Srbijom, javlja Radio Slobodna Evropa.

„Kompletno kosovsko društvo podržava dijalog i sporazum sa Srbijom, dakle – i predsednik i parlament, političke stranke, civilno društvo, mediji, svi su za pregovore i postizanje konačnog rešenja, kao i demarkaciju granice sa Srbijom“, rekao je Tači novinarima pre sastanak sa Federikom Mogerini.

Tači je naglasio da „granica sa Srbijom ima 430 kilometara, što podrazumeva i obuhvatanje tog dela (Preševske doline)“.

„Naše institucije su donele odluku koja je odavno poznata i na Kosovu, ali i međunarodnoj zajednici“, rekao je Tači.

On je naglasio da poštuje interese Beograda za kontakte sa kosovskim Srbima.

„Poštujem interes srpskih vlasti da razgovaraju sa srpskom zajednicom na Kosovu kako se na bi širila panika i neugodne sutuacije. Nadam se da ćemo dobiti pozitivne komentare o dobrosusedskim odnosima i o važnosti postizanja dogovora između dve države“, rekao je Tači novinarima u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je ranije danas u Briselu sa šeficom evrodiplomacije Federikom Mogerini, ali je odlučio da se ne sastane sa kosovskom delegacijom koju predvodi Tači.

Odluku o poseti Kosovu 8. i 9. septembra, kako je ranije najavljeno, Vučić bi trebalo da donese večeras.

„Ulazimo u novu fazu dijaloga za postizanje konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom. Taj proces će da označi napredak za državu Kosovo, za Srbiju, i stabilnost u regionu“, rekao je Tači pre sastanka, preneo je RTK2.

„Svestan sam da ćemo da imamo velike prepreke i poteškoće, ali se nadam da ćemo imati postignuća u procesu. Ovaj sukob je neodrživ, moramo da napredujemo u evroatlantskoj budućnosti. Ovaj dijalog ima evropski duh, evroatlantske vrednosti i takođe će da dovede do ekonomskog razvoja“, dodao je on.

Tači je ponovio da će Kosovo održati svoju multietničnost, dodajući da su pretnje ratom i izbeglicama apsurdne.

„Ovaj dijalog ima smisla ako se dogodi uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN i u drugim međunarodnim organizacijama. Pitanje dijaloga ne može da se povezuje sa drugim pitanjima širom sveta. Na Kosovu će biti očuvan multietnički duh i sve pretnje ratom i izbeglicama su apsurdne“, rekao je Tači.

Upitan da li će u razgovorima da iznese zahtev za ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom, Tači je rekao da je „Kosovo jedinstveno u interesu dijaloga“.

„Predsednik i parlament su u interesu pregovora, u interesu demarkacije granice 430 kilometara na Kosovu i u Srbiji, što znači uključivanje doline“, naglasio je Tači.

http://

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari