Tači: Sporazum do kraja godine ili rizik od destabilizacije regiona 1Foto: EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je dijalog za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom neizbežan i da postoji rizik od destabilizacije regiona, ako sporazum ne bude postignut ove godine.

„Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u zonu rizika da destabilizujemo region“, rekao je Tači u Prištini na konferenciji o dijalogu sa Beogradom, prenosi RTS.

„Ovih dana u pismima Trampa i Pompea imamo jasnije uverenje da sporazum sa Srbijom podrazumeva uzajamno priznavanje. Ne možemo imati veće garancije od reči i posvećenosti američke administracije za to“, istakao je on.

Tači je naglasio da je došlo vreme da se ostavi animozitet koji je doveo do tragedije na Kosovu i ocenio da razgovori u Briselu neće biti laki.

„Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos sa Srbijom koji se može postići samo kroz dijalog koji ima podršku SAD i EU. Došlo je vreme da neprijateljstvo ostavimo iza sebe“, podvukao je Tači.

Tači je, kako je prenela Radio slobodna Evropa, rekao i da je u poslednjih 12 meseci zabeleženo pogoršanje i nazadovanje u odnosima Kosova i Srbije. On jem ukazao i da je održavanje statusa kvo u odnosima Kosova i Srbije povratak unazad.

Kako je rekao, sada je i potvrđeno da će SAD pomoći dve zemlje u postizanju sporazuma, koji će omogućiti recipročno priznanje i okončanje vekovnog neprijateljstva sa Srbijom. Naveo je da bi bio najsrećniji da se eksplicitno priznanje Kosova desi bez ikakvog dodatnog dijaloga, obostranog kompromisa ili uslova.

On je, međutim, dodao da u politici pravda retko pobeđuje i da je potrebno veliko požrtvovanje i volja da se to desi. Čekaju nas ne tako laki razgovori u Briselu sa srpskim vlastima. Isto tako, jasno mi je da moramo da budemo spremni da u insistiranju na recipročnom priznanju imamo sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, naveo je Tači.

Na konferenciji „Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije“, u organizaciji Istraživačkog instituta za evropska pitanja i razvoj (RIDEA), predstavljeni su nalazi istraživanja javnog mnjenja oko konačne faze dijaloga, prema kojima 62 odsto ispitanih građana Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari