Tači: Sporazum između Kosova i Srbije na referendum

Ostavite komentar


  1. Najava referenduma je pokusaj prebacivanja odgovornosti na gradjane za neminovne ustupke na koje ce Pristina biti prisiljena u zamenu za prihvatanje kosovske stvarnosti od strane Beograda. Nikakav referendum EU i SAD nece dozvoliti na Kosovu, jer to moze da destabilizuje tamosnje politicke i bezbedonosne prilike. Ista preporuka bice upucena i Beogradu. Najavljeni unutrasnji dijalog jeste takodje pokusaj podele odgovornosti za novu kosovsku politiku Srbije, odn. prihvatanje kosovske stvarnosti. Medjutim, taj dijalog je potreban, kako bi vise politickih opcija dalo svoje predloge. Nadajmo se da ce stranke i intelektualci koji budu ucestvovali u tom dijalogu, konsultovati ljude koji poznaju kosovske prilike i probleme tamosnjih Srba. Kosmetski Srbi moraju biti najveci dobitnici buduceg dogovora Beograda i Pristine, kako bi nakon toga opstali na svojim ognjistima, a oni raseljeni se vratili tamo gde je to moguce. Dobar sporazum za Srbe i njegovo sprovodjenje moze se postici samo jasnim i iskrenim opredeljenjem Srbije za clanstvo u EU i NATO. Antizapadna kampanja koju vode tabloidi, televizije i analiticari bliski vlastima ne daje nadu da ce tako i biti. Vlast mora odrediti jasne ciljeve i strategiju prilagoditi njima. Biti na evropskom putu, a voditi antizapadnu kampanju ne ide nikako jedno sa drugim.

  2. "Ovo je nova faza razgovora, završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju dve države i dva naša naroda", rekao je Tači. Nadajmo se da ce ove reci pratiti i dela, kako sa albanske, tako i sa srpske strane. Do sada je osnovna kocnica dijaloga bio kontinuitet vlada u Pristini i Beogradu sa proslim vrenenom i izbegavanje priznanja tadasnjih gresaka i nepravdi nanesenih i jednom i drugom narodu. Tu je kriva i EU, jer ne insistira na medjusobnom pokajanju i izvinjenju predstavnika Srba i Albanaca. Strasne stvari su se desavale civilima. Stotine hiljada albanskih je proterivano u vreme bombardovanja, a poznati su i slucajevi masovnih grobnica. Kidnapovan je i ubijen veliki broj srpskih civila, a ,,UCK" je pobedu zloupotrebila sa ciljem da smanji broj Srba na KiM otmicama, ubistvima i drugim oblicima zastrasivanja. Ove cinjenice vlasti u Pristini i Beogradu moraju da priznaju i izvine se porodicama zrtava. Dobro je sto je specijalni sud za zlocine UCK osnovan i sto to vode stranci.To ce jedno vreme destabilizovati tamosnje politicke prilike, ali dugorocno ce pomoci Albancima i dati im sansu da se suoce sa istinom i odstrane svoj kukolj. Tu sansu Srbi, Hrvati i Bosnjaci nisu u potpunosti iskoristili, jer je izostala konstruktivna uloga svih vlasti i drustvene i verske elite. Zato se i danas, dve decenije nakon Dejtona , prepucavamo istim recnikom koji je dominirao u godinama ratnog ludila i haosa devedesetih godina.

Ostavite komentar


Politika

INTERVJU Miloš Jovanović: Nije protivnik toliko jak, koliko se deo opozicije pokazao nesolidnim 10

INTERVJU Miloš Jovanović: Nije protivnik toliko jak, koliko se deo opozicije pokazao nesolidnim

"Mi uvek hoćemo na izbore, ali ovo što se sprema u Beogradu 2. juna nisu izbori, već izborna krađa koja je već dokumentovana slučajem iz Male Krsne. U toj farsi koja se izvodi u režiji Aleksandra Vučića i Kristofera Hila zaista nemamo nameru da učestvujemo i da joj na bilo koji način dajemo legitimitet. Uostalom, nijedan od elementarnih uslova za koliko-toliko fer i poštene izbore nije ispunjen, niti više može biti, što zbog vremenskih okvira, što zbog nemogućnosti da se i dalje vrši pritisak na vlast, nakon sloma koalicije Srbija protv nasilja".

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.