Drugog dana posete Francuskoj predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je juče u Parizu s prvim ljudima Nacionalne skupštine i Senata Bernarom Akoajeom i Žerarom Laršeom. Ministar odbrane Dragan Šutanovac s kolegom Žerarom Lonžeom potpisao je sporazum o vojnoj saradnji Srbije i Francuske. Za juče po podne bio je najavljen susret predsednika Tadića s francuskim premijerom Fransoa Fijolom.


Prema izveštajima agencija, Tadića je juče ispred Luksemburške palate, u kojoj je smešten Senat, Larše dočekao u prisustvu pripadnika svečane garde i konjičkog voda, uz najviše državničke počasti, koje predsednika Srbije prate u Parizu u svakoj zvaničnoj prilici, od samog dočeka na aerodromu Orli. Sinoć je u njegovu čast u rezidenciji ambasadora Srbije u Francuskoj Dušana T. Batakovića trebalo da bude priređen svečani prijem, kao i koktel za francuske privrednike koji posluju u Srbiju. Za danas je najavljen ključni događaj trodnevne posete, Tadićev susret s predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem i potpisivanje sporazuma o strateškoj saradnji dve zemlje. Iz Jelisejske palate je najavljeno da je radni ručak planiran za 13 sati.

Na predavanju na Vojnoj akademiji, kojim je u sredu počeo posetu, Tadić je naglasio da je „Srbija danas moderna evropska država, odlučna da nađe svoje mesto u EU“, a da je „Francuska ključna za dalji proces njenih evropski integracija“. On je podsetio da se 2011. navršava 100. godišnjica posete kralja Petra Prvog Francuskoj, kada je obnovljena saradnja između dve zemlje.

Vojna saradnja

Bilateralna vojna saradnja između Srbije i Francuske je na veoma visokom nivou, ali uvek ima uslova za njeno dalje unapređenje, složili su se ministri odbrane dve zemlje.

„Tur d frans“

Tadić je proces evropskih integracija Srbije slikovito uporedio sa biciklističkom trkom „Tur d frans“, rekavši da se Srbija nalazi pred „brdskim prolaznim ciljem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari