Tadić: Dulić nije ukrao ili učestvovao u korupciji 1Foto: Aleksandar Levajković/Fonet

Oliver Dulić, bivši ministar za zaštitu životne sredine proglašen je krivim za zloupotrebu položaja juče pred Specijalnim sudom u Beogradu, i osuđen na tri godine i šest meseci zatvora.

Uz njega osuđeni su i njegov tadašnji zamenik Nebojša Janjić na tri godine zatvora, i Zoran Drobnjak, aktuelni direktor „Puteva Srbije“ na godinu dana zatvora.

Da su presude prvostepene i da se očekuje nastavak suđenja, naglašava za Danas Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke i predsednik Srbije u trenutku kada se desilo delo za koje je Dulić okrivljen, i podseća da niko ne može biti proglašen krivim dok se proces ne završi.

– Ova prvostepena presuda ne proglašava Dulića krivim da je nešto ukrao ili učestvovao u nekakvoj korupciji već da je zloupotrebio službeni položaj i to zato što lokalne samouprave nisu naplatile takse za postavljanje kablova duž autoputa, koji nije u nadležnosti lokalnih samouprava. Koliko je ova prvostepena presuda održiva, procenite sami, poručuje Tadić.

Pored zatvorskih kazni, svoj trojici su izrečene zabrane rada na javnim funkcijama, Duliću i Janjiću u trajanju od od pet godina, a Drobnjaku je zabranjeno da bude na funkciji tri godine.
Zloupotrebe službenog položaja Dulić, Janjić i Drobnjak počinili su, kako je sud utvrdio, izdavanjem lokacijskih i građevinskih dozvola investitoru “Nuba invest” koji je na taj način ostvario profit od više od osam miliona dinara, stekao dominaciju nad javnim putevima, eksploataciju i povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore.

Bivši ministar Oliver Dulić je, kako se navodilo u optužnici, usmeno naredio svom pomoćniku Nebojši Janjiću da izda lokacijske i građevinske dozvole, iako „Nuba invest“ nije imala neophodnu dokumentaciju. Tužilac je dodao da je Janjić poslušao Dulićev nalog, a da je Drobnjak izdao sporne dozvole 18. septembra 2009. godine. Izdavanjem dozvola omogućeno je „Nubi“ da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju „Putevi Srbije“ i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine a suđenje je počelo u junu 2015. Tokom procesa, okrivljeni su se izjašnjavali da nisu krivi.
 

Dulić: Tehničke stvari, ne milioni na Sejšelima

Dulić je rekao da je očekivao oslobađajuću presudu jer je u postupku dokazano da se radi o tehničkim stvarima, a “ne o milionima na Sejšelima”, i dodao da će se žaliti, i ukoliko ni tada ne bude oslobođen da će “o tome odlučivati sudovi u inostranstvu”, preneo je N1. Rok za žalbu je 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari