Tadić: Neispunjavanje zahteva opozicije vodi u novu krizu 1foto FoNet Aleksandar Barda

Socijaldemokratska stranka Srbije (SDS) upozorila je vlast da bi dovođenje opozicije u situaciju da mora da bojkotuje ponovljene izbore u Beogradu pogubno produbilo političku krizu u zemlji i pozvala nadležne da prihvate zahteve opozicionih koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i omoguće održavanje izbora za Skupštinu Grada Beograda.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da odluka o raspisivanju izbora bez spremnosti da se obezbede pošteni uslovi vodi u novu krizu i neizvesnost i da zato sa pravom iznete zahteve, podržavaju i udruženje Proglas, opozicione stranke i građani koji žele život u pravičnom i demokratskom sistemu.

„Upozoravamo vlast na to da bi dovođenje opozicije u situaciju da mora da bojkotuje ponovljene izbore u Beogradu pogubno produbilo političku krizu u zemlji, budući da bi time bili dodatno delegitimisani i rezultati izbora na parlamentarnom nivou, koji su sprovedeni u jednakim izbornim uslovima, odnosno jednakim okolnostima izborne krađe. Zato je apsolutno neophodno da vlast sprovede sve mere kojima bi se izbegla neminovnost bojkota“, rekao je Tadić.

On je dodao i da vlast mora ovim pregovorima da pristupa kao pregovorima iniciranim izbornom krađom, a ne da se krije iza nemogućnosti formiranja većine kao formalnog osnova za raspisivanje ponovljenih izbora.

Tadić je dodao da opozicija ima odgovornost da jedinstvenim nastupom i ozbiljnošću u pristupu učini sve što je u njenoj moći da se izbori za minimum neophodnih uslova za učestvovanje na izborima i za pobedu na tim izborima.

„Takođe, izborni inženjering ne sme ostati nekažnjen i zato pozivamo Republičko javno tužilaštvo i službe bezbednosti Republike Srbije, da u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje, pokrenu sveobuhvatnu istragu o izbornim nepravilnostima vezanim za decembarske izbore“, naveo je SDS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari