Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je juče u Mostaru Međunarodni sajam privrede „Mostar 2010“ i pozvao na regionalnu privrednu saradnju, istakavši da na aktuelne ekonomske izazove treba odgovoriti nacionalnim i regionalnim projektima. S druge strane, član Predsedništva BiH Haris Silajdžić kritikovao je zvanični Beograd i optužio ga da narušava odnose dve zemlje.

Tadić je u obraćanju gostima i učesnicima Sajma, među kojima su bili najviši zvaničnici BiH i predstavnici više stotina kompanija iz 40 zemalja, među kojima i pedesetak iz Srbije, naveo da zemlje Zapadnog Balkana imaju mnogo zajedničkih resursa. „Resurs je činjenica da govorimo istim jezikom, da slušamo istu muziku, živimo pod jednim nebom, govorimo isti jezik, imamo sporazum CEFTA, delimo vodotokove i energetske potencijale“, rekao je Tadić.

Posebno je istakao važnost privrednog povezivanja zemalja regiona i okretanja ka budućnosti. „Ako iko ima iluziju da drugačijim ponašanjem može ući u EU, grdno se vara“, kazao je Tadić i naglasio da svaki međudržavni nesporazum u regionu „tera investitore“. „Zato se moramo ponašati racionalno, da ne budemo zarobljenici godina i decenija iza nas“, rekao je predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, „niko neće da investira u zemlju zarobljenu u prošlosti“. Dodao je da zemlje regiona nedovoljno štite konkurentnost privrede, te da je potrebno da se „uruši destruktivna snaga monopola“.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, koji je s bosanskim kolegom Mladenom Zirojevićem potpisao u Mostaru međudržavni sporazum o saradnji u oblasti turizma, predložio je da se jednom u tri meseca održavaju zajedničke sednice vlada Srbije, BiH i Hrvatske u cilju rešavanja zajedničkih problema i ekonomskog jačanja tri zemlje.

– Samo zajedničkim radom možemo privući još više investicija i uklanjati prepreke među našim privredama i državama. Sada konačno imamo mir na ovim prostorima i vreme je za ekonomski razvoj i rast životnog standarda svih naroda koji na njima žive – rekao je Dinkić.

Haris Silajdžić, koji je takođe govorio na otvaranju mostarskog sajma, u prisustvu Tadića izjavio je da slučajevi poput hapšenja Ejupa Ganića i Ilije Jurišića, „koji nevin leži u zatvoru“, opterećuju odnose BiH i Srbije. On je dodao da ti slučajevi ne doprinose regionalnoj saradnji i da narušavaju odnose dve zemlje. „Ako nas više ne mogu etnički čistiti, onda nas hapse, kao Ganića u Londonu“, rekao je on.

Silajdžić je naglasio da politika nije bila saveznik za dobro poslovanje između BiH i Srbije i dodao da treba „iskoristiti sličnosti i zajedničke interese kako bi zemlje regiona zajednički istupile ka trećim tržištima“, ali i da se „problemi ne smeju gurati pod tepih“.

USAID vodi u Mostar

Vranje – Pored velikih kompanija iz Srbije, poput NIS, na mostarskom Sajmu privrede predstaviće se 11 malih i srednjih preduzeća s juga Srbije i iz Sandžaka. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), kroz svoj Program ekonomske sigurnosti (PPES), obezbedila je finansijsku i tehničku podršku za odlazak u Mostar firmama iz sektora prehrambene, lake i tekstilne industrije. V. R.

Albanija ukinula vize srpskim državljanima

Tirana – Albanska vlada usvojila je juče odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Srbije, javila je albanska novinska agencija ATA. „Ova mera, koju je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova, olakšaće kretanje Albanaca iz Preševske doline, kao i svih srpskih građana albanske nacionalnosti, koji zbog viznog režima moraju da podnose molbu u albanskoj ambasadi u Beogradu“, navela je vladina pres služba u Tirani. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari