Tadić: Milanović će nastaviti tamo gde smo stali 2012. 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Naš region funkcioniše po principu spojenih sudova, pa kao što su populisti došli na vlast u svim zemljama regiona na istom talasu, tako će i da odu.

Verujem da Milanovićeva pobeda i pobeda socijaldemokratije nad desnim populizmom u Hrvatskoj mogu biti okidač tog pozitivnog domino efekta i da ta pobeda može prekinuti trend apatije kod glasača, koji su nametnuli desničarski populisti u svim zemljama u regionu, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke, komentarišući izbor socijaldemokrate Zorana Milanovića za predsednika Hrvatske.

Naš sagovornik konstatuje da je „tako nametnuta apatija imala za svrhu da stvori utisak o nesmenjivosti postojećih vlasti i snizi izlaznost i socijalni aktivizam birača građanskih i antinacionalističkih stranaka“.

– Pored toga, za nas je značajno da je na čelo bar jedne države EU i to u trenutku kada ona preuzima predsedavanje EU došao čovek koji Vučića naziva onim što on u stvari jeste i to je posebno značajno u okolnostima u kojima godinama svedočimo tome da ga većina lidera EU proglašava velikim demokratom i aplaudiraju mu samo zarad servilnosti po pitanju Kosova, dok se zapravo demokratija u Srbiji sve vreme slama. To što je Milanović ratnog kabadahiju nazvao ratnim kabadahijom je put kao normalizaciji politike u regionu, koje nema bez nazivanja stvari pravim imenom, ističe Tadić.

Prema mišljenju Borisa Tadića, „mi ne možemo da izađemo iz kandži populizma dok god se tako ne suprotstavimo slici i stereotipima koje nam se nameću putem kontrolisanih medija“.

– Očekujem da će se steći okolnosti da nastavimo saradnju na projektu regionalnog pomirenja i izgradnji dobrih susedskih odnosa tamo gde smo stali 2012, umesto da ti odnosi budu instrumentalizovani za stvaranje veštačkih tenzija i agresije kako bi populisti sa obe strane ubirali jeftine poene kod svojih nacionalističkih glasača, zaključuje sagovornik Danasa.

Sestrinske partije

Podsetimo, Boris Tadić i hrvatski socijaldemokrata Ivo Josipović su razmenili nekoliko zvaničnih poseta tokom predsedničkih mandata i odnosi dveju država bili su na znatno višem nivou nego danas. Tadić je bio prvi predsednik Srbije koji je posetio Vukovar. On je u novembru 2010. u pratnji Josipovića odao poštu žrtvama poslednjeg rata u Hrvatskoj. Funkcioneri Tadićeve stranke, Konstantin Samofalov, Aleksandar Ivanović i Vukota Jakšić, boravili su u nedelju, na dan drugog kruga izbora u Hrvatskoj, u štabu SDP-a u Zagrebu. Oni su za Danas poručili da time daju podršku „predsedničkom kandidatu naše sestrinske partije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari