Tadić: Samo Vučiću odgovaraju protesti protiv projekata koji su još u fazi istraživanja 1foto FoNet/Zoran Mrđa

„Tvrdnje Aleksandra Vučića da su Rio Tinto u Srbiju dovele bivše vlasti, a ne on, imaju za cilj da proteste usmere protiv bivše vlasti, ali i da se time razvodni pritisak na njegovu vlast. Protesti bi samim tim bili usmereni ka ‘nestranačkom’ i ‘antipolitičkom’, što svih prethodnih godina samo Vučiću ide naruku“, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider SDS koga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare označio kao jednog od krivca za dolazak Rio Tinta u Srbiju.

Vučić je podsetio da su te ranije vlasti potpisale devet papira u vezi Rio Tinta, a da ključni o eksploatacije niko još nije potpisao.

Upitan da prokomentariše optužbe koje je izrekao predsednik države na njegov i račun bivše vlasti, Tadić kaže da on, kao i uvek na sve manipulacije odgovara činjenicama i istinom.

“Dakle, Rio Tinto je došao u Srbiju u vreme Koštuničine vlade, a prvi pregovori su počeli još u vreme Đinđićeve. Naravno da taj projekat istraživanja nismo prekidali ni tokom našeg mandata, jer ima ogroman potencijal za razvoj Srbije i bilo je u interesu Srbije da se istraživanje završi i da onda procenjujemo spram rezultata tog istraživanja opravdanost daljih koraka. To, naravno, podrazumeva da nam profit nije bio iznad zaštite životne sredine i zdravlja građana”, objašnjava Tadić za Danas.

Na pitanje kolika bi šteta bila dolaskom Rio Tinta, sagovornik Danasa kaže da bi se znalo kolika je korist, a kolika šteta trebalo bi da imamo prvo završene apsolutno sve relevantne studije, a ne da informacije o tome dobijamo iz protesta i parola.

“Takve studije još nisu sve završene, a Rio Tinto nije završio još ni fazu istraživanja, tako da je neodgovorno da se o tome bilo ko definitivno izjašnjava u ovom trenutku. Zaštita životne sredine je isuviše ozbiljna tema da bi se koristila za političke manipulacije i populizam. Samo režimu odgovara da se u državi u kojoj režimski batinaši melju ljude u mašinama za mlevenje mesa, u kojoj imamo afere poput Krušika, Jovanjice, Savamale i slično, protest diže protiv projekta koji je još u fazi istraživanja i o kom nemamo finalne i pouzdane podatke”, objašnjava Tadić.

On podseća da je upravo bivša vlast prva počela ozbiljno da se bavi pitanjem zaštite životne sredine.

“Đilasa danas optužuju za njegove reči od pre nekoliko godina o eksploataciji jadarita. A sve što je tada rekao je istina i ne smemo da ćutimo istinu povlačeći se pred populizmom. U politici se uvek vodim istinom i uverenjima, a ne time šta je u datom trenutku popularno reći. A ako je danas i ovoj fazi opravdano protestovati protiv Rio Tinta bez konačnih procena o štetnom uticaju na životnu sredinu, pa onda bi po toj logici trebalo odmah zatvoriti i sve aktivne rudnike i fabrike koje takođe u manjoj ili većoj meri štete životnoj sredini? Međutim, takav esktremizam bi bio potpuno ekonomski neodrživ, a siromaštvo bi se mnogo više odrazilo na kvalitet života naših građana, a u krajnjem i na životnu sredinu”, navodi Tadić.

On primećuje i da dok SNS sve više jača, opozicioni glasači idu na proteste na kojima se slavi antistranački trend i u kojima se propagira kako su svi isti. A ako su svi već isti, time se, kaže lider SDS, smanjuje direktna odgovornost Vučića i njegovog režima.

Kaže i da samo Vučiću odgovara da se na protestima opozicionim strankama viče “pa vi ste i doveli Rio TInto” ili “pa vi ste SNS i napravili”, jer se time onemogućava organizovanje stvarnog političkog otpora ovom režimu i njegova smena.

“Potvrdilo se da je za Vučićev režim to do sada bio najefikasniji način suštinskog preuzimanja i gašenja protesta, jer se tako kreirala atmosfera u kojoj nije bilo dobrodošlo da opozicione stranke povedu nezadovoljstvo građana ka političkom epilogu. A Vučić zna da jedino one to mogu”, zaključuje Boris Tadić u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari