Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je juče trodnevnu posetu Francuskoj, koju bi u petak na susretu s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem trebalo da kruniše potpisivanjem sporazuma o strateškoj saradnji dve zemlje. Tom prilikom, francuski predsednik će za srpskog kolegu prirediti i radni ručak.

U pratnji predsednika Republike u Pariz su otputovali potpredsednik vlade Božidar Đelić i ministri spoljnih poslova i odbrane Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac. U diplomatskim krugovima nezvanično se navodi da je glavni cilj ove posete podrška Francuske ambiciji Srbije da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora o pristupanju.

Detalji sporazuma o strateškoj saradnji dogovoreni su maja 2009, prilikom Tadićevog prethodnog susreta sa Sarkozijem u Parizu. Sporazum obuhvata saradnju u oblasti evropskih integracija Srbije, kulture, nauke, obrazovanja i ekonomije. Dragan Šutanovac je pred polazak najavio da će u Parizu biti potpisan i sporazum o srpsko-francuskoj saradnji u oblasti odbrane koji bi, između ostalog, trebalo da omogući školovanje srpskih oficira „na prestižnim vojnim akademijama“ i „zajedničko učestvovanje u mirovnim misijama, od kojih je za sada gotovo izvesna borba protiv pirata na obali Somalije“. Kako Danas nezvanično saznaje, jedna od privrednih tema biće i francusko učešće u izgradnji metroa u Beogradu.

Tadić bi danas, prema saznanjima našeg lista, trebalo da razgovara s predsednicima Nacionalne skupštine, Senata i Vlade Francuske Bernarom Akojeom, Žerarom Laršeom i Fransoa Fijonom. Posetu je počeo juče po podne predavanjem na temu „Srbija, Francuska i EU“, koje je održao na Vojnoj akademiji i potom prisustvom na otvaranju izložbe „Sazvežđe Olje Ivanjicki“ u Kulturnom centru Srbije. Programom posete predviđeno je i da Tadić položi vence na Trijumfalnoj kapiji i srpskom vojnom groblju Tie.

Pres-služba predsednika Republike saopštila je juče da će Boris Tadić posle Francuske, 10. i 11. aprila posetiti Kuvajt, gde će razgovarati s tamošnjim zvaničnicima i učestvovati na Biznis forumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari