Tadić: Vučić odgovoran za dva "državna udara" 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Umesto da premijer Srbije Aleksandar Vučić snosi odgovornost što se u njegovom mandatu za samo godinu dana medijski konstruiše već drugi „državni udar“, on govori o pričama o atentatu iz vremena mog mandata.

A što se premijer ne osvrne na našu prošlost kada otvara fabrike i puteve za koje su obezbeđena sredstva, projekti i potpisani ugovori u našem vremenu i sa kojima ova vlast nema baš ništa, naveo je za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke. Tadić je juče ovim reagovao na opasku premijera da se oni koji su izmišljali atentate gde ih nije bilo sada „sprdaju i komentarišu slučaj u kome je pronađena ogromna količina oružja“.

„Te bombe ubijaju u prečniku od 12 do 18 metara, a zoljom ne moram ni da vam kažem šta rade“, rekao je Vučić za RTS, dodajući da se nikada nije junačio i nije rekao da je u pitanju atentat za razliku od 2004, kada je ugašeni dnevnik Pres objavio da se dogodio pokušaj atentata na Borisa Tadića.

„Izlazi Pres, biznismen Miroslav Mišković vlasnik. Urednici (Đoko) Kesić, (Svetomir) Marjanović, (Dragan) Vučićević… Naslovna strana „Atentat na Tadića“, a počinilac Miroslav Cimpl, službenik Ambasade SAD. Atentatore je uplašio šnaucer koji je sedeo u zadnjem delu automobila i nije se osmehnuo. Cimpl je dobio 20 dana zatvora. Nikakvog oružja nije bilo“, podsetio je Vučić.
Boris Tadić pak za Danas negira da se poigravao pretnjama premijeru Vučiću.

„Nikada nisam pominjao navode o atentatu na premijera i nikada se ne bih poigravao sa takvim pretnjama. Govorio sam o prikazivanju toga kao državnog udara i šteti koju Srbija ima od konstruisanja državnih udara u medijima. Premijer Aleksandar Vučić ne samo da iznosi neistinu i vadi moje reči iz konteksta, nego me još i napada za sopstvene neistine. Zanimljivo je kako se premijer ponaša kao da nema ni političku prošlost, ni političku sadašnjost. Za sve probleme koje ova vlast pravi u sadašnjosti optužuju prethodnike i odgovor su im događaji iz naše prošlosti, a o svojoj ne govore. Pa tako i sada umesto da snosi odgovornost što se u njegovom mandatu za samo godinu dana medijski konstruiše već drugi „državni udar“, on govori o pričama o atentatu iz vremena mog mandata“, kaže Tadić, pozivajući premijera da se osvrne na prošlost kada otvara fabrike i puteve za koje su obezbeđena sredstva, projekti i potpisani ugovori u našem vremenu i sa kojima ova vlast nema baš ništa.

Lider SDS smatra i da je odgovor naprednjaka na sve probleme optuživanje prethodnika, ali zato nemaju problem da pripisuju sebi zasluge prethodne vlasti.

„Izgleda da ga dobro služi sećanje samo kada je potrebno optužiti prethodnu vlast da bi se prikrila odgovornost ove, ali naglo gubi sećanje kada na primer otvara put LJig – Preljine koji je dogovoren u našem mandatu i za koji su obezbeđena i sva sredstva i završeni svi projekti“, zaključuje Tadić.
Da podsetimo, decembra 2004. na kolonu vozila u kojoj je bio Boris Tadić naleteo je Miroslav Cimpl, radnik Ambasade SAD i državljanin SCG. U prvi mah ovaj incident je okarakterisan kao pokušaj atentata, ali je već sutradan ministar policije Dragan Jočić rekao da je reč o saobraćajnom incidentu. Miroslav Cimpl vozio je automobil audi 80, koji se blago sudario sa jednim vozilom iz Tadićeve pratnje na skveru Topčiderska zvezda, iako je kolona bila obeležena svetlosnom i zvučnom signalizacijom. Cimpl je posle ovog događaja kažnjen sa 20 dana zatvora i 12.000 dinara zbog saobraćajnog prekršaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.