Osnovni sud u Prištini poništio odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji na severu 1foto EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja, doneo je presudu kojom je poništio preliminarnu odluku Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje, navodi se u presudi u koju je Kosovo onlajn imao uvid.

Na taj način je sud, odlukom koja je doneta 18. decembra, potvrdio da su te eksproprijacije bile nelegalne i u suprotnosti sa zakonom, a baze izgrađene na tim površinama bez pravnog osnova, na šta vlasnici i javnost na severu Kosova ukazuju već mesecima.

Sud u Prištini je postupao prema tužbenom zahtevu Miljana J. i Jordana J. od 21. juna u postupku protiv vlade u Prištini, sa zahtevom da se poništi odluka o eksproprijaciji doneta 10. maja, u kojem su naveli da je deo njihovog zemljišta u naselju Gazivode obuhvaćen odlukom o nelegalnoj eksproprijaciji.

Vlada u Prištini je 10. maja retroaktivno donela odluku o eksproprijaciji zemlje srpskih domaćina, kojom je želela da opravda već izgrađene nelegalne policijske baze na severu Kosova.

Sud je uvažio argumente podnosica tužbe da je preliminarna odluka neosnovana, da je protivna kosovskom Zakonu o eksproprijaciji, da u osporenoj odluci nema nikakvog obrazloženja zašto se zemljište ekspropriše i da su baze izgrađene na privatnom zemljistu pre nego što je postupak eksproprijacije počeo.

„Poništava se preliminarna odluka tužene Vlade Kosovo od 0. 05. 2023. i predmet se vraća tuženoj strani na ponovo razmatranje i odlučivanje“, navodi se u rešenju Suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari