Povratak Tanje Miščević na evropski put Srbije: "Doktorka za EU" ubuduće na ministarskoj poziciji 1Tanja Miščević Foto: Zoran Mrđa/Fonet

Nova ministarka za evropske integracije biće Tanja Miščević, koja iz sebe ima dragoceno iskustvo i rada u državnoj upravi, u oblasti evropskih integracija, ali i izuzetna akademsku karijeru.

Ona je do samo pre tri godine bila šefica tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji kada se povukla sa te funkcije nakon šest godina.

Miščević je za šeficu tima Beograda za pregovore sa Briselom izabrana u septembru 2013. na predlog tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića. Njen izbor dočekan je sa velikim odobravanjem, i u Srbiji i u regionu.

Najčešće ocene koje su izricane bile su da će ona umnogome doprineti da „proces pregovora sa EU bude završen kvalitetno i u što kraćem roku“. Nakon stupanja na funkciju pobrala je simpatije i LGBT zajednice, o čemu govori priznanje „Duga“, koje je dobila za „doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije, te zaštitu i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji“.

Nakon što je otišla sa mesta šefica tima Srbije za pregovore sa Briselom bila je zamenica generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju Meljinde Bregu.

Rođena je 6. avgusta 1966. godine u Zemunu. Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Magistrirala je na istom Fakultetu na smeru za Međunarodno pravo i organizacije 1997. godine odbranivši magistarsku tezu „Pridruženo članstvo Evropske unije“. Doktorat političkih nauka stekla je 2002. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu odbranom teze „Uloga odluka međunarodnih organizacija u savremenom razvoju međunarodnog prava“.

Ima nekoliko specijalizacija, između ostalog na Univerzitetu u Bonu i na Evropskom koledžu u Brižu. Predavala je na nekoliko univerziteta, uključujući Univerzitet u Beogradu. Bila je državna sekretarka u Ministarstvu odbrane i direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije od 2005. do 2009. godine.

Učestvovala je u pregovorima Vlade Srbije o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i vodila je pregovarački tim Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU.

Bila je, takođe, članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Autorka je brojnih radova iz oblasti teorije i prakse funkcionisanja međunarodnih vladinih organizacija, institucionalne strukture EU, i uredila je nekoliko zbornika tekstova o osnovama delovanja Unije.

Govori engleski i ruski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari