Eparhija raško-prizrenska apeluje na EU, Kvintu i Kfor da zaustave akciju kosovske policije 1Foto: Stanislav Milojković (Ilustracija)

Eparhija raško-prizrenska izrazila je najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i Kfora.

„Zbog odlučnog protesta srpskih građana da se ne dozvoli nasilno zauzimanje zgrada opština Zvečan i Zubin Potok, došlo je do narušavanja javnog reda i mira. Policija je protiv građana upotrebila suzavac i šok bombe (od kojih je jedna bačena i u dvorište lokalne crkve dok je narod pokušavao da se skloni od policije), a jedno policijsko vozilo je zapaljeno“, navodi se u saopštenju, koje prenosi RTS.

Ističu i da prema navodima štampe na albanskom jeziku, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje „gradonačelnika“ koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice, Eparhija apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta Kfora da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute „političke predstavnike“ dok se ne nađe mirno i političko rešenje.

„U protivnom može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana. Okupacioni metodi, preterana upotreba nasilja uz zastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema“, poručuje se u saopštenju, prenosi RTS.

Sve informacije u vezi sa tenzijama na Kosovu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari