Tepić: Glasaćemo protiv rebalansa budžeta, razlog za njega je to što se energetski sistem raspao 1Foto: Stranka slobode i pravde

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić izjavila je danas u Skupštini Srbije da će ta poslanička grupa glasati protiv rebalansa budžeta.

Ona je istakla da je pravi razlog za rebalans to što se energetski sistem raspao, pa su sada potrebne dve milijarde da se obezbedi da građani ne ostanu bez grejanja i zato što država više nema para za normalno funkcionisanje.

„Uspeli ste da od najmoćnije energetske kompanije u regionu, Elektroprivredu Srbije (EPS) dovedete dotle da nema za plate i da mora ili da uzme kredit ili dodatni novac iz budžeta“, poručila je Tepić.

Ona je istakla da se u budžetu smanjuju davanja za građane, da se smanjuju izdaci za Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, subvencije u privredi, evropske integracije, brigu o porodici i demokratiji, ustanove socijalne zaštite, učenički standard, studentski standard, subvencije mladim talentima.

„Nije tačno ni da rebalans usvajate zbog povećanja penzija, pošto je podrška za isplatu nedostajućih penzija iz budžeta smanjena sa 101 na 89 milijardi dinara“, rekla je Tepić.

Ona je pitala zašto se za kabinet premijerke izdvaja dodatnih 35 miliona dinara za narednih 45 dana ove godine i pitala šta će da radi sa tim parama, a za generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića još pet milijardi dinara.

„Za šta mu to treba, za nove Velje Nevolje“, pitala je Tepić.

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da kada bi ga Tepić lepo pitala on bi rekao da je generalnom sekretarijatu Vlade Srbije dato 600 miliona dinara za završetak Hrama Svetog Save, da ima dodatnih izdvajanja za Beogradski sajam i Zavod za biocide, kao i da su 1,2 milijarde opredeljene za izgradnju puta Rača – Bjeljina, a 354 miliona dinara za pomoć Ukrajini.

„Imamo 303 milijarde dinara na računu, potpuno smo likvidni“, rekao je Mali i dodao da ne beži od toga da je Srbija uvezla struju, kao i da država subvencioniše struju kako bi očuvala mikro, mala i srednja preduzeća.

On je istakao da je pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom 2011. bila 60 odsto, a prošle godine oko 80 odsto.

„Da kažem da je danas idealno, pa i nije“, rekao je Mali i dodao da su porasle plate zaposlenih i porez na dobit preduzeća.

Tepić je pitala Malog da li se verski objeti i putevi finansiraju iz generalnog sekretarijata Vlade, na šta je Mali odgovorio da novac od donacija ide preko sekretarijata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari