Tepić: Orlić potvrdio da je Srbija u vanrednom stanju 1Marinika Tepić Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni, koju čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Preokret i Sloga, Marinika Tepić izjavila je da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić potvrdio da je „Srbija u vanrednom stanju“, jer je sednicu o predlogu budžeta za narednu godinu zakazao danas za sutra.

„Sazivanjem budžetske sednice u nedelju u 11:10 za ponedeljak u 11:10. Orlić je sednicu opet, kao i svaki put do sada, zakazao od danas za sutra, iako je predlog budžeta bio u skupštinskoj proceduri više od dve nedelje“, navela je Marinika Tepić u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, ovakvo sazivanje u roku od 24 sata moguće je samo u vanrednim okolnostima i uslovima hitnosti koje se moraju obrazložiti, a nisu.

„Ovakvom zloupotrebom poslovničke procedure jasna je namera Orlića i režimske većine da na taj način onemogući opoziciju da i ona podnese svoje predloge zakona za dopunu dnevnog reda i govori još samo tri minuta više o svojim zakonima“, ukazala je Mariniak Tepić.

Ona je dodala da je Orlić, pored najvažnijeg zakona kakav jeste zakon o budžetu za 2023, pridodao još 34 tačke dnevnog reda koje režimska većina želi, ali je zato opoziciji onemogućio da za ovu sednicu podnese dopune dnevnog reda sa svojim zakonima i dobije tri minuta više samo da obrazloži svoje zakone.

„Ovakvo pravno nasilje i zloupotreba procedura kojom predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić ukida poslanicima opozicije zakonodavne nadležnosti, skandal je kakav sebi nije dozvoljavala čak ni Maja Gojković dok je predsedavala Skupštinom“, kazala je Marinika Tepić i podsetila da Orlić svaku sednicu od 2. avgusta, kada je konstituisan parlament, zakazivao po hitnom postupku u roku kraćem od 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari