Tepić: Vučić deluje poraženo, ali to ne znači da je poražena i Srbija 1foto FoNet Aleksandar Barda

„Tri stvari su u ovoj raspravi o Kosovu i Metohiji ključne – prva, da predsednik države, Aleksandar Vučić, deluje potpuno poraženo, ali to ne znači da je poražena i Srbija.

Druga ključna stvar je da je ova javna sednica sazvana da bi se razgovaralo o tajnom dokumentu – tzv. francusko-nemačkom predlogu za KiM, za koji ne znamo šta u njemu piše, ali koji je očito loš za Srbiju. Zato s ovog mesta tražimo od predsednika Narodne skupštine da odmah uputi zahtev međunarodnim posrednicima da ovaj dokument učine javnim i dostupnim građanima Srbije. Treća ključna stvar je da mi kao odgovorni ljudi kažemo da je veoma štetno i pogrešno ono u šta predsednik i režimska većina, ali i neki iz opozicije, pokušavaju da nas uvuku čitavog dana – da pričamo o nečemu što se desilo pre 10, 15 ili 25 godina. Mi hoćemo da pričamo o tome gde će Srbija biti u budućnosti“, rekla je u svom obraćanju na sednici Skupštine Srbije potpredsednica SSP i šefica poslaničke grupe „Ujedinjeni“ Marinika Tepić, saoptila je Stranka slobode i pravde.

Obraćajući se Aleksandru Vučiću, Tepić je rekla: „Sve ste poslednjih deset godina radili sami, odbijali ste svaki naš konstruktivni predlog kako da budemo jači. To se jasno vidi danas, jer je takva vaša pogrešna politika doživela krah. Danas nakon deset godina propagiranja antizapadne politike, sa tim Zapadom treba da rešimo problem našeg KiM. A mi kada kažemo Kosovo i Metohija, prvo pomislimo na naše sunarodnike koji tamo žive i svakodnevno strepe za svoju decu kada ih šalju u školu.“

Tepić je rekla da je Stranka slobode i pravde godinama upozorava da Srbija ne može biti u sukobu sa kontinentom čiji je sastavni deo i iznela konkretne predloge SSP-a: “Pozivamo vlast da što pre uvede Ruskoj Federaciji neke od sankcija koje je uvela EU i time poboljša poziciju Srbije u dijalogu sa Prištinom koji je nužno nastaviti, ali i izbegne opasnosti od uvođenja sankcija Srbiji. Pozivamo i Evropsku uniju i SAD kao posrednike da evrointegracije Srbije učine izvesnim, efikasnim i ubrzanim i jasno kažu da će Srbija do kraja ove decenije biti deo EU. Pozivamo predsednika Skupštine da pokrene procedure za formiranja tela koje će izraditi zajedničku platformu poštujući dve crvene linije koje Srbija ne sme da pređe: Prva, da nema priznanja nezavisnosti Kosova i druga, da nema saglasnosti Srbije za ulazak Kosova u UN”

Tepić je istakla da je stav njene stranke da se mora nastaviti sa dijalogom sa Prištinom, istovremeno svesni činjenice da je taj dijalog teško voditi sa albanskom stranom kad je predstavlja Aljbin Kurti: “Ako nastavimo razgovore, nestaće opasnost izolacije i sankcija koja se nadvila nad Srbijom”, istakla je Tepić i dodala:

“Nažalost, ova vlast za ovih deset godina udaljila nas je od evropskih vrednosti. Svemu tome ćemo biti bliži što se više uskladimo sa politikom i pravilima koja važe u Evropi. Sigurna sam da samo takva politika vodi Srbiju u budućnost i garantuje bolji život ljudima i na Kosovu i u ostatku Srbije i da će samo takva politika imati podršku građana Srbije”, zaključila je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari