Titova unuka za Danas: Maršal će ostati upisan kao pobednik nad nacifašizmom, jade jadne stalno se porede sa njim 1Foto: Privatna arhiva

„… Dvedesetdevetog novembra sa početkom u 20:30 u Palati Srbije održaće se revija pod nazivom „Jovanka u boji“.“

Potpuno nepismena rečenica citat je iz današnjeg poziva medijima, na modnu reviju sasvim pogrešnog naziva. Taj bi naziv odgovarao reviji o kraljici Elizabeti II, jer će ona biti u celom svetu zapamćena po prekrasnim, živim bojama koje su joj kreatori birali – kaže za Danas Svetlana Broz, kardiološkinja, humanistkinja i spisateljica.

Unuka Josipa Broza Tita komentarisala je reviju u Palati Srbija, posvećenu Jovanki Broz.

– Lako je dostupna javnosti činjenica da su modni kreatori koji su kreirali i za Jovanku Broz bili veliki Aleksandar Joksimović i grandiozna Mirjana Marić. Stil su joj određivali prema figuri, ali nije bio karakterističan po bojama. Zato mi je drago što je dvadeset pet dizajnera sa prostora SFR Jugoslavije zapravo bilo inspirisano velikim kreatorima Joksimovićem i Marićevom, šta god da su napravili što će biti predstavljeno večeras – kaže naša sagovornica.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je u ime Tamare Vučić, supruge srpskog predsednika, uputilo hitno pismo ambasadi naše zemlje u Zagrebu, sa ciljem da se što pre prosledi poziv prvoj dami Hrvatske za prisustvo na modnoj reviji „Jovanka u boji“, prenela je Nova.rs.

U dokumentu u koji je Nova imala uvid navodi se da poziv Sanji Musić Milanović, supruzi hratskog predsednika treba uputiti što pre, a shodno protokolu, treba obavestiti i MUP Hrvatske.

U pismu koje je dostavljeno u prilogu, Tamara Vučić navodi da je revija „Jovanka u boji“ posvećena zajedničkoj istoriji „naših država i naroda“.

„Iza Jovanke Broz ostali su neiskorišćeni najfiniji materijali, koje sada, devet godina posle njene smrti, dizajneri iz Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije, pretaču u savremene kreacije“, navodi se u pismu.

Dodaje se da će Tamari Vučić biti izuzetna čast, ukoliko bi gospođa Musić-Milanović prisustvovala reviji koja će se održati 29. novembra Palati Srbija.

Titova unuka za Danas: Maršal će ostati upisan kao pobednik nad nacifašizmom, jade jadne stalno se porede sa njim 2
Foto: Wikipedia

– Nije neuobičajeno da supruge predsednika država bivaju pokrovitelji modnih revija. Ovde je neobično što se revija održava na dan koji je slavljen kao Dan republike one Jugoslavije koju je osnovao i vodio Josip Broz Tito. Ali, njegovo ime se u Srbiji od kada vladaju ultradesničari ne izgovara. U jeku falsifikovanja istorije u Srbiji, očekujem da uskoro u udžbenicima istorije osvane: „da je Jovanka Budisavljević sa svojim jedinicama pobedila u Drugom svetskom ratu i formirala FNR Jugoslaviju. Pri čemu su joj svesrdno pomogli četnici Dragoslava Mihailovića. I onda su je zajedno uspešno vodili, dok Dražu nisu greškom ubili…” – kaže Svetlana Broz, sagovornica Danasa.

Možda je i bolje organizovati modnu reviju, pogrešnog naziva i odrednica, dodaje, nego svečanu akademiju kao prošle godine, baš 29. novembra, slaveći Dimitrija Ljotića i njegovu poeziju.

– On će, inače, ostati upamćen kao „veliki pesnik“, a Aleksandar Vučić će, u skladu sa svojim političkim uzorima, od Ljotića, preko Miloševića i Orbana do Putina, upotrebiti sve svoje moći da Ljotića proglase većim pesnikom od Šantića, Disa, Vitezovića, Raičkovića, Bećkovića… Ustvari, najvećim srpskim pesnikom! – kaže sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, „“nadam se da manekenke neće na ovoj reviji predstavljati modele uz zvuke „Marša na Drini“ ili neke muzike na Ljotićeve stihove…”.

Titova unuka za Danas: Maršal će ostati upisan kao pobednik nad nacifašizmom, jade jadne stalno se porede sa njim 3
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

– Neprilično je i nedolično danas, 29. novembra, zbog partizana, koji su obeležili herojsko doba Drugog svetskog rata u kojem su pobedili fašiste, osnovali Jugoslaviju u koju su utkali krv, mladost, ideale i hrabrost, porediti tu zemlju, koju su fašisti ubijali i ubili u ratovima od 1991. do 1999., dok njihovi savremenici i potomci danas vladaju neuspešnim državicama na njenom prostoru; a posebno njihove politikante, jer tu političara nema, sa liderom partizana Maršalom Josipom Brozom Titom. On će ostati u svetskoj istoriji upisan kao pobednik nad nacifašizmom u Drugom svetskom ratu. Ma koliko to nekima danas ne imponuje. A ipak se, jade jadne stalno porede sa Titom. I bi da su bolji. I bi da su uspešniji. Ne shvataju da to neće moći ni za deset života. A ne znaju zašto. Zato što su u ovom prvom životu izabrali pogrešnu stranu, stranu gubitnika – zaključuje Svetlana Broz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari