"To govori o karakteru vlasti": Sagovornici Danasa o pitanju izručenja Svetozara Marovića koje je postavljeno predsednicima Srbije i Crne Gore 1Foto: EPA/Bartlomiej Zborowski

Sedam godina traje zvanično dopisivanje crnogorskih institucija sa institucijama Srbije o izručenju Svetozara Marovića iako u ugovoru iz 2009. piše da se države ugovornice obavezuju da će pod predviđenim uslovima izručivati jedna drugoj lica koja se gone zbog krivičnog dela ili se traže radi izvršenja pravnosnažno izrečene kazne.

To govori o karakteru vlasti u našoj državi jer se zakoni i dobrosusedski odnosi stavljaju u drugi plan iza verovatno nečijih ličnih interesa i sitnih dilova, kažu sagovornici Danasa komentarišući to što je na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika Crne Gore i Srbije, Jakova Milatovića i Aleksandra Vučića, postavljeno pitanje marovićevog izručenja.

Milatović je rekao da je tokom razgovora izneo zahtev za izručenjem Svetozara Marovića Crnoj Gori, te da smatra da svako ko je krivično kažnjen treba da izručenu kaznu i odsluži.

„To pitanje sam stavio na sto i dobio uverenje predsednika Vučića da će Srbija odgovorno da se odnosi prema tome“, rekao je on.

Vučić je rekao da je crnogorski predsednik sinoć, pa i danas u dva navrata izneo pitanje izručenja Marovića.

„Ja sam rekao da ćemo kao ozbiljna i odgovorna država uzeti u razmatranje sve o čemu govori predsednik Milatović i da ćemo pružiti na ozbiljan način utemeljene odgovore. Kod mene se kao pitanje nameće nešto drugo. Zašto se u našim odnosima traži razlog da bi se ovaj drugi optužio za nepoštovanje nekog drugog. Pitate li se, kada već dolazite sa televizije Crne Gore, da li nas boli što je Crna Gora priznala protivpravno otcepljenje bez povelje UN dela naše teriotrije. Jel ste se zapitali da li nas je bolelo proterivanje ambasadora bez da smo primetili da je postao neki valjan razlog“, rekao je on.

Pravnik Milan Antonijević za Danas podseća da sedam godina traje zvanično dopisivanje crnogorskih institucija sa institucijama Srbije o izručenju Svetozara Marovića, uz brojne urgencije i lakonske odgovore naših najviših državnih predstavnika.

– Ne vidim razlog za optimizam ni nakon sastanka dva predsednika, novoizabranog Jakova Milatovića i Aleksandra Vučića u Beogradu juče, kada je na stolu, između ostalih, bilo i pitanje poštovanja obaveza Srbije da postupa po zahtevu za izručenje Marovića. Nedavno je uspotavljena i direktna komunikacija ministara pravde Srbije i Crne Gore, ali se tome mogu dodati i raniji susreti tadašnjeg predsednika crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića i predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, kada je ponovo izručenje bilo na listi nerešenih pitanja koja narušavaju odnose Srbije i Crne Gore. Odgovor naše predsednice Vlade iz novembra 2021. da „ne postoji neki pravni ili politički razlog što Marović nije izručen“ koji je na sastanku uputila Zdravku Krivokapiću, stoji i danas i stajaće sve dok Srbija ne ispuni svoje obaveze – kaže on.

A bivši ambasador u Crnoj Gori Zoran Lutovac ne vidi u čemu je problem da se postavi to pitanje.

– Ono se ne tiče samo Marovića nego pre svega poštovanja Ugovora o izručenju između Srbije i Crne Gore. U ugovoru od 2009. godine piše u članu 1: Države ugovornice se obavezuju da će pod uslovima predviđenim ovim ugovorom, na molbu, izručivati jedna drugoj lica koja se gone zbog krivičnog dela ili se traže radi izvršenja pravnosnažno izrečene kazne zatvora ili mere bezbednosti, odnosno vaspitne mere od strane pravosudnih organa države molilje – navodi on za Danas.

Dok Bojan Kostreš, lider LSV, konstatuje da je takva situacija neverovatna.

– Meni je neverovatno da Srbija ne isporučuje osobe koje susedna i prijateljska država krivično goni i potražuje. To samo govori o karakteru vlasti u našoj državi jer se zakoni i dobrosusedski odnosi stavljaju u drugi plan iza verovatno nečijih ličnih interesa i sitnih dilova. Takvo ponašanje poručuje da ni u Srbiji nisu svi isti pred zakonom nego da je mnogo važnije da li ste politički podobni od toga da li poštujete zakone ove zemlje – zaključuje Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari