To što ćute - znači da su krivi: Nekadašnji načelnik Ministarstva odbrane o tragediji u Banjskoj i ulozi Srbije 1Foto: Demostat

Nekadašnji načelnik u Ministarstvu odbrane i član stranke „Srbija centar“ Petar Bošković ocenjuje za N1, povodom prošlonedeljnih dešavanja u Banjskoj gde su u napadu ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba, da je srpski državni vrh kriv za ono što se desilo, i da to potvrđuje činjenica da ćute.

„Nemate saopštenje MUP, BIA, premijerka ne zna o čemu se radi. Ta njihova tišina kaže da su krivi za sve ovo i moraju snositi posledice. Krivi su i da nisu znali, jer kako nisu znali, krivi su i da su znali, jer kako su ovo mogli da dozvole“, ističe Bošković u Novom danu na TV N1.

S druge strane, dodaje, i kosovska policija je znala šta će se desiti, i zato nije bilo civilnih žrtava.

„S jedne strane, imate potpuni amaterizam, iako kosovska strana tvrdi da su oni bili obučavani. Da su bili obučavani, imali bi daleko veći sukob. S druge strane, imali ste prenos svega, što znači da je kosovska policija sve znala.
Nije bilo civilnih žrtava, ostavili ste prostor da izađu, još ste uhapsili, pa onda pustili, kosovska policija je sve odradila po evropskim standardima i dobila legitimitet. Uhapsila je pa pustila da pokažu da nisu surovi, da rade po propisima“, smatra on.

Navodeći da su srpske službe znale sigurno šta će se desiti, i ne slaže se sa izjavom kosovskih vlasti da se radi o terorističkom činu Srba, jer, dodaje, „da je to teroristički, zar mislite da bi 500 policajaca pustilo njih 50-ak da se izvuku, pa pobili bi ih sve“.

Kaže i da Evropa ne želi ukrajinski scenario da bude i ovde, jer bi to razvodnilo ukrajinu, što bi odgovoralo Rusiji, što, kako ocenjuje, potpiruje sumnju da su u napad u Banjskoj umešane i ruske službe.

„Kada šurujete sa kriminalom, kada imate Arkana 21. veka (Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića), pa kako mislite da prođete, kako ste mislili da se na njih oslonite i da prođete“, pita Bošković.

Dodaje da „imate (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija koji je izuzetan dobar učenik Demaćija, znači ide na otpor stalno, nemojte zameriti Kurtiju što radi svoj posao – želi da objedini teritoriju, radi sve što je u interesu njegovog naroda“.

„A mi idemo njemu na ruku, povukli smo 800 policajaca i drugih iz (kosovskih) institucija, oslobodio je prostor (Vučić) i taj jadni narod preputstio Kurtiju i njegovoj agresiji. Taj narod nema pomoć Srbije kako je trebalo, već je prepušten Kurtiju. Vučić je svojom diplomatijom doveo do toga da svet više ne razume Srbe dole, dobićemo egzodus kao u Nagorno-Karabahu“, ukazuje.

Samo NATO može zaštititi Srbe na Kosovu

Ističe da Srbi na Kosovu mogu biti zaštićeni samo od strane NATO.

„Ovo je ogroman šamar Srbiji, prst u oko. Izgubili ste diplomatske pozicije, a ovo što se ovde radi je samo kako da se Vučić izvuče. Euleks je sve ovo znao i kontrolisao je, jer da nije, bilo bi mnogo više žrtava, Albanci su dobili od Kfora šta da rade, a zauzvrat je njihova policija dobila legitimitet“, navodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari