Todosijević ponovo osuđen zbog izjave o Račku, Selaković se oglasio saopštenjem 1Foto: printskrin youtube rtv puls

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević proglašen je krivim i osuđen na godinu zatvora u ponovljenom procesu pred sudom u Prištini, gde je optužen za širenje „mržnje i netrpeljivosti“ zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen, prenosi Kosovo onlajn.

Kako je sudija naveo, kazna će se primeniti nakon pravosnažnosti ove presude u zakonskom roku. Protiv odluke suda Todosijević ima pravo da podnese žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana od preuzimanja pisane presude.

Na prvom suđenju Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Ivan Todosijević je optužen da je „povod za agresiju na Srbiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“.

„A upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjavio je Todosijević 24. marta 2019. na skupu protiv NATO agresije.

U julu te godine Tužilaštvo u Prištini je protiv njega podiglo optužnicu, podseća Kosovo onlajn.

Presudom Ivanu Todosijeviću takozvano „kosovsko“ pravosuđe pokušalo je da presudi čitavom srpskom narodu i njegovoj rešenost da sačuva samopoštovanje i ne pristane na to da je laž istina, naveo je u saopštenju ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Kako je istakao Selaković „častan čovek i srpski domaćin Ivan Todosijević osuđen je na godinu dana zatvora zbog verbalnog delikta, odnosno smelosti da u pitanje dovede verziju istorije koju pokušavaju da na silu inaugurišu albanski separatisti pomognuti njihovim inostranim sponzorima“.

„Čitav srpski narod svestan je da su događaji u Račku, o kojima se Todosijević odvažio da govori, najobičnija podvala i montirani povod za protivpravnu agresiju NATO na Srbiju, i dok je naše zemlje i srpskog naroda biće i onih koji će biti spremni da govore istinu i da se bore da ona ne bude zatrpana lavinama laži. Ivan Todosijević je veliki Srbin, a danas je svaki Srbin Ivan Todosijević“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari