Tolkač: Ukrajina računa na veću podršku Srbije i uvođenje sankcija Rusiji 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ukrajina računa na veću podršku Srbije, koja podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji, izjavio je u intervjuu za Demostat ambasador te zemlje u Beogradu Volodimir Tolkač koji se nada da će nova vlada Srbije promeniti odnos prema ratu u Ukrajini.

Tolkač je ocenio da današnja Rusija ne predstavlja pretnju samo po Ukrajinu, već i po celu Evropu i naglasio da niko bolje od Ukrajinaca ne zna šta znači kada Rusi nekoga izaberu za bratski narod.

„Pošto svi mi vidimo svoju budućnost u ujedinjenoj Evropi, onda štiteći našu nezavisnost i teritorijalni integritet, štitimo evropske vrednosti, na kraju krajeva Evropu, samim tim i Srbiju koja je integraciju u Evropsku uniju definisala kao svoj spoljno-politički prioritet“, rekao je Tolkač.

On je nagalsio i naglasio ukrajinski odgovor na rusku pretnju, ali i „odgovor Evropske unije, zemalja kandidata, uključujući i Srbiju, mora biti jedinstven i snažan“.

Istakao je zahvalnost na političkoj podršci Srbije koju je pružila i pruža Ukrajini u okviru UN i drugih međunarodnih organizacija, ali i rekao da deklaracije i politička podrška neće zaštititi Mariupolj, Vinicu, Kremenčuk, Buču i mnoge druge gradove.

„Podrška podrazumeva i uvođenje sankcija ruskim osvajačima, ubicama i silovateljima“, naglasio je Tolkač.

Rekao je kako se iskreno nada da će se politika Srbije prema ratu u Ukrajini promeniti kada bude formirana nova vlada.

„Podsećam samo da je rastojanje od Harkova, koji se nalazi na prvoj liniji fronta, do Užgoroda, koji je na zapadnoj granici Ukrajine, oko 1300 kilometara. A udaljenost od Užgoroda do Subotice je samo oko 500. Toliko o važnosti zajedničkog otpora i blizine opasnosti“, ukazao je Tolkač.

Ukrajinski ambasador je primetio da je ruska državna propaganda „nažalost, široko prisutna u informativnom prostoru Srbije“.

„Proruski mediji i mediji koje kontroliše Kremlj, uključujući televizijske kanale, aktivno utiču na javno mnjenje, a to nije pluralizam mišljenja, nije sloboda govora“, ocenio je ambasador Ukrajine i osvrnuo se na „propagandu jedinstva Rusa i Srba“.

„Nažalost, niko bolje od Ukrajinaca ne zna šta znači kada vas Rusi izaberu za ‘bratski narod’. Ovo podseća na Putinovu propagandu o ‘jednoj naciji Rusa i Ukrajinaca’. Ali znate kuda je to dovelo. U Moskvi ovo ‘jedinstvo’ shvataju na svoj način. To su prilično ubedljivo demonstrirali u Ukrajini uništavajući i ubijajući, osvajajući, silujući“, rekao je Tolkač i upitao da li neko misli da će koncept „bratstva“ i „jedinstva“ biti drugačiji za Srbiju.

Kada je reč o zbrinajvanju izbeglica iz Ukrajine Tolkač je izrazio zahvalnost Srbiji na tome što im pomaže i što ih podržava.

„Srbija im pruža pristojne uslove za život i obezbeđuje sve što im je potrebno. Sa zahvalnošću ističem da je predsednik Aleksandar Vučić već izrazio spremnost da učestvuje u obnovi Ukrajine“, naglasio je Tolkač u intervjuu „Demostatu“. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari