"Ako se Vučić i dalje bude smatrao garantom stabilnosti, nada u Evropsku uniju u opasnosti je da izbledi": Izaslanik za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga o protestima i izborima u Srbiji 1foto: Aleksandar Roknić/Danas

Tomas Haker, izvestilac za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga, kaže da je od protesta protiv izbornih rezultata u Beogradu sve očiglednije da je za Evropsku uniju važnija “tobožnja stabilnost” od demokratske Srbije.

„Od protesta protiv izbornih rezultata u Beogradu, sve je očiglednije da je tobožnja stabilnost važnija za Evropsku uniju od demokratske Srbije. Nasilje nad demonstrantima je neprihvatljivo i treba ga najoštrije osuditi”, navodi Haker iz Slobodne demokratske partije (FDP)

On upozorava da je po kredibilitet EU opasno “držanje za sadašnji, manje demokratski status kvo u Srbiji”.

“Navodna stabilnost ima svoju cenu, ali u slučaju Srbije dolazi na račun slobode medija, osnovnih principa vladavine prava i demokratskog ustava zemlje”, napominje Haker.

Izvestilac u Bundestagu smatra da je ćutanje Evropske unije pogrešan pristup.

“Ako se Aleksandar Vučić bude i dalje smatrao garantom stabilnosti i reda, razočarenje i frustracije zbog nevoljnosti EU nastaviće da se šire. Nade u budućnost koje se polažu u EU su u opasnosti da izblede, kao što se već desilo u slučaju Severne Makedonije. Još nije kasno da EU promeni kurs”, ukazuje Haker.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari