Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da je odluka evropskih lidera da se odobri pokretanje pregovora o članstvu Srbije u EU jasan znak da je Srbija vratila ugled u svetu, kao i da „car Lazar 1389. nije imao drugi izbor, ali ga mi sada imamo“. On ocenjuje i da je današnja odluka jasan znak da je Srbija ista kao i druge zemlje.

„Ugled imamo u onim državama koje su nam prijateljski naklonjene, ali i u onim državama koja nas baš ne vole previše, sada svi sa poštovanjem govore o Srbiji“, kazao je Nikolić na vidovdanskom saboru u selu Kondželj kod Prokuplja.

Predsednik države je napomenuo i da „postoji jedna država koja Srbiju još uvek pomalo sprečava, ali ni to nije večito“. On je ocenio da je na Srbiji da se trudi i da pokaže da nije gora od drugih.

„Pokušaću da Srbija ne ratuje, nego da se Srbija takmiči. 1389. car Lazar nije imao drugi izbor, a mi sada imamo“, kazao je Nikolić.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić je ocenio da je donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa EU dobra vest za građanke i građane Srbije, iako Srbija danas nije dobila konkretan datum za početak pregovora.

„DS ohrabruje vladajuće stranke u Srbiji da nastave sa procesom primene briselsog sporazuma i da ne budu obeshrabrene činjenicom da konkretan datum danas Srbija nije dobila“, rekao je na konferenciji u DS.

Pajtić je istakao da je dug put pred Srbijom na putu učlanjenja u EU i ocenio da sam početak pregovora ne znači mnogo ukoliko ne dođe do reforme ekonomskog, političkog, pravnog i obrazvonog sistema.

Današnja odluka lidera EU nije ni „zeleno svetlo“, ni uslov, ni datum, već jasna i konkretna odluka da su pregovori o pristupanju sa Srbijom otvoreni, rekla je danas potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

„Nakon 12 godina dočekali smo da ova odluka bude doneta. Ovo nije nikakav poklon Srbiji, mi smo ovo zaradili i uspeli da uradimo jedan veliki posao, ali još veći je pred nama“, rekla je Grubješićeva u Briselu.

Grubješićeva je dodala da će za nedelju dana početi „eksplanatorni skrining“, odnosno dubinski uvid Evropske unije u reforme na kojima Srbija radi, posebno u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na reformu pravosuđa, vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

„Mi smo na Vladi već usvojili dve važne strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i potrebno je još da donesemo i akcione planove“, rekla je Grubješićeva.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je današnju odluku Evropskog saveta da otvori pregovore o članstvu sa Srbijom i ocenio da bi oni mogli da počnu već ove godine.

„Današnja odluka Evropskog saveta predstavlja istorijski dan za Srbiju kada je napravljen odlučujući iskorak ka Evropi i uspostavljanju moderne, otvorene i razvijene Srbije“, naveo je Kacin u današnjem saopštenju.

On je dodao da zaključci Evropskog saveta predstavljaju „najbolje priznanje Vladi na postignutim rezultatima, ne samo u vezi pitanja normalizacije odnosa sa Kosovom, već i na drugim poljima, kao što je borba protiv korupcije i učvršćivanje vladavine prava“.

 

Miščević: Najvažnija odluka u 21. veku

Tanja Miščević, koja je godinama aktivno učestvovala u približavanju Srbije EU ocenila je odluku Evropskog saveta da počne pristupne pregovore sa Srbijom jednom od najvažnijih za zemlju u 21. veku zato što se time stvaraju uslovi da Srbija postane razvijena i stabilna država. „Otvaranje procesa pristupanja Srbije jedna je od najvažnijih, ako ne i najvažnija stvar ne samo za ovu godinu nego za Srbiju u 21. veku“, izjavila je Miščević agenicji Beta.

 

Vestervele čestitao Vučiću i građanima

Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele danas je povodom odluke Evropskog saveta o pokretanju pristupnih pregovora sa Srbijom uputio čestitku potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i građanima Srbije, soapšteno je u Beogradu. „Vestervele je čestitao na naporima koje je Srbija učinila u poslednjih nekoliko nedelja, a prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću na ličnim naporima koje je uložio da bi Srbija dobila datum“, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari