Trajković: Bez dogovora sa Vučićem, Popović ne bi smela ništa da kaže 1Foto: EPA-EFE/ ĐORĐE SAVIĆ

Pre desetak dana saznala sam iz međunarodnih krugova da je iz Nemačke došla ekspertiza kako bi se ustanovile okolnosti i rasvetlilo ubistvo Olivera Ivanovića.

Ja, iako sam u šoku i sad, nekako sam znala da će ovo da se dogodi, komentariše za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, vest, koja se pojavila sa sedam dana zakašnjenja u ovdašnjoj javnosti, da je nevenčana supruga ubijenog Ivanovića, Milena Popović, inače, poslanica Srpske napredne stranke, napustila sednicu Skupštine o Kosovu, na kojoj je govorio Aleksandar Vučić, zbog prisustva Milana Radoičića, osumnjičenog za ubistvo kosovskog političara.

Milena Popović je juče, dakle skoro nedelju dana nakon napuštanja skupštinske sednice, agenciji Beta rekla da postoje razlozi koje ne želi da komentariše i objašnjava, a zbog kojih ne želi da sedi u istoj prostoriji sa Milanom Radoičićem.

„Istraga ubistva mog supruga je jako komplikovan proces. Znam da naši istražni organi rade na rešavanju slučaja i apsolutno verujem da će kad tad biti otkriveni nalogodavci, organizatori i izvršioci ubistva Olivera Ivanovića“, rekla je ona.

Zašto Radoičić odjednom smeta?

Milena Popović juče se nije odazvala pozivima Danasa kako bi odgovorila na pitanje šta je to što se promenilo od trenutka ubistva njenog supruga do danas, pa joj prisustvo Milana Radiočića smeta.

Činjenica je da je Milena Popović ušla u SNS nakon što je predsednik Aleksandar Vučić, praktično svojim izjavama i javnom odbranom amnestirao Radoičića od odgovornosti, odnosno da je ovo prvi put, nakon niza godina, da joj smeta prisustvo osumnjičenog za ubistvo Ivanovića, imajući u vidu niz fotografija na kojima se se javno pojavljivala sa njim.

Takođe, isticanje u javnosti da je sednicu Skupštine napustila pre sedam dana zbog Radoičića, bode oči i zbog činjenice da su ona i predsednik Srpske liste Goran Rakić, predloženi za svedoke na suđenju za povredu časti i ugleda Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, a po njegovoj tužbi protiv Rade Trajković, predsednice Evropskog pokreta Srba sa Kosova.

Radoičić je u septembru 2019. godine podneo tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Rade Trajković zbog povrede ugleda i časti. Trajković je, naime, nakon ubistva Ivanovića u medijima javno označavala Radoičića kao osobu koja predvodi mafiju na Severu, odnosno da je umešan i u organizaciju ubistva Olivera Ivanovića.

Istovremeno je kritikovala i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, te srpske pravosudne organe zbog toga što, kako je isticila, štite Radoičića.

– Milena Popović ne bi smela bez Vučića da objavi da je napustila sednicu Skupštine zbog prisustva Radoičića. Osim ako nije zaštićen svedok u procesu za ubistvo Olivera Ivanovića, pa da je negde van zemlje gde su joj međunarodni organi dali zaštitu. Ali, zaista, u tako nešto čisto sumnjam. Verujem da je ovo njeno istupanje u javnosti u dogovoru sa Vučićem. Njena naknadna pamet je prosto iznenađenje, imala je toliko dana do sada… Vidite, ona je mene toliko napadala da to nije bilo normalno. Imala je čak i neke nezavisne istrage… Ne znam šta da kažem, toliko je besramna, da, evo, zaista, ne znam šta da kažem. Sa tim ljudima i takvim ljudima, vi ne znate kako da ih opišete. Potpuno sam u šoku, ne znam kako ljudi mogu takvi da budu – zaključuje Rada Trajković za Danas.

Vučić stavljao „ruku u vatru“ da Radoičić nema veze sa ubistvom

Milena Popović je ranije izjavljivala da ona ne poznaje Milana Radoičića, a pred dvogodišnjicu ubistva svog partnera u intervjuu za RTS rekla je sledeće: „Ja imam svoj lični stav i svoje mišljenje o Milanu Radoičiću… Milan Radoičić je čovek koji je neka vrsta moći na Severu Kosova. Oliver je uvek govorio da on predstavlja paralelnu strukturu moći na Kosovu i Oliver i on su bili politički protivnici. Ja imam svoje mišljenje i stav o njemu ali to ne znači da smatram da je možda on odgovoran za Oliverovo ubistvo. Čekaću da prođe vreme i da prikupimo više informacija“.

Nakon ubistva Olivera Ivanovića i pojavljivanja imena Milana Radoičića u javnosti u vezi sa tim ubistvom, Aleksandar Vučić je najpre govorio da uopšte ne poznaje Radoičića.

Potom se, iz pozicije da ne poznaje Radoičića, prebacio na njegovog predanog zaštitnika, stavljajući javno “ruku u vatru” da on nije ubica Olivera Ivanovića. Međutim, reč je o čoveku koji je, prema tvrdnjama nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja (pre ubistva Ivanovića) dogovarao uključivanje Srpske liste u vladu Kosova.

O susretima Haradinaja i Radoičića izveštavali su naveliko kosovski mediji. Kasnije, Milan Radoičić čak postaje i potpredsednik Srpske liste.

Kosovsko tužilaštvo Milana Radoičića sumnjiči za umešanost u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića, ali, iako je u Prištini sudski postupak u toku, kako izveštava portal Kosev, Radoičić nije optužen.

On godinama nije dostupan kosovskim organima, nakon pokušaja njegovog hapšenja u Severnoj Mitrovici, za šta se on u jedinom javnom obraćanju do sada izjasnio da se radilo o pokušaju njegove likvidacije, te da on nema veze sa ubistvom Ivanovića.

Podsetimo, srpski političar sa Kosova Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u Severnoj Mitrovici. U trenutku ubistva u gradu nije radio video-nadzor.

Njegovom ubistvu prethodila je brutalna medijska kampanja SNS i Srpske liste kojom mu je u doslovnom smislu te reči – crtana meta na čelo. Oliver Ivanović je i sam, uoči ubistva, govorio o pritiscima u smislu toga da je jedino još preostalo da ga ubiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari