Trajković: Vučić sa Angelom Merkel dogovorio da državna i društvena imovina na Kosovu bude vlasništvo Kosova, suštinski je "sve dao" 1foto FoNet Aleksandar Levajković

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković kaže za N1 da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa nekadašnjom kancelarkom Nemačke Angelom Merkel ranije dogovorio da državna i društvena imovina na Kosovu bude vlasništvo Kosova, i da je suštinski „sve dao“.

„I sada se pitamo kako ćemo dalje, a suštinski on je sve dao i gura Srbe u nešto što je destabilizacija“, kazala je.

Novinarka N1 Sanja Sovrlić kaže da je njoj glavni utisak Vučićevog obraćanja u nedelju to da se govori da postoji „nekakav otpor na severu Kosova“. „Ne samo jučerašnjeg obraćanje, već neko vreme možemo da ćujemo od Vučića da on ne isključuje mogućnost eskalacije na Kosovu, možemo da čujemo da različito tumačimo eskalaciju, i takođe je više puta govorio o tome da postoji nekakav otpor na severu Kosova“, ocenila je Sovrlić. Trajković je dodala i da je Milan Radoičić samo „maskota“ i da nije lider koji može da povede Srbe u „neku odbranu“.

„Šta god bilo, kako god bilo, izbegličke koline neće postojati“, to je poruka predsednika Srbije posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Oni poručuju da će u narednih mesec dana napustiti sve kosovske institucije ukoliko se nastavi sa progonom Srba. Pružaju podršku Beogradu u pronalaženju kompromisnog rešenja. Priština insistira na sporazumu od šest tačaka, a prva tačka podrazumeva međusobno priznanje i prijem Kosova u međunarodne institucije. Za Beograd taj sporazum je neprihvatljiv. Šta je kompromisno rešenje za Srbe i Albance na Kosovu i Metohiji? Traži li Priština previše? Šta ukoliko do 1. septembra ne dođe do kompromisnog rešenja oko registarskih tablica i ličnih dokumenata? Kako Srbi na severu, a kako oni južno od Ibra tumače poruke poslate iz Beograda?

O tome šta Vučić nije rekao ili je ostavio nedorečeno, Rada Trajković navodi da je za nju „najdramatičnije kada je predsednik koji 10 godina vodi pregovore, kaže da je priteran u ćošak“.

„On sam karakteriše pregovore kao neuspešne i samim tim nije nam podneo kao narodu i kao državi šta lično on zamišlja ili misli da će snositi posledice te njegove potpuno poražene politike“, rekla je Trajković.

Prema njenim rečima, „strašne su dve stvari“.

„Jedna je da ne čujem da se rektor univerziteta javlja, da studenti relaksirano dolaze da polažu ispite, ja vidim da je to tiho curenje stanovnika sa Kosova, strah je tu, vidim jednog lidera Srpske liste (Milana Radoičića) koji je više maskota nego što je stvarno lider koji može Srbe s Kosova da povede u nešto što je odbrana Srba oružanim putem“.

Ona pita i „ko je Radoičić“.

„On je mlad, nije služio vojsku, malo ko zna šta iz njegove biografije, ne znam da li zna da rukuje oružjem, da pravi strategiju. Dakle, on je izbačen kao maskota koja treba da organizuje Srbe, ali to nije realnost“, kaže.

Od Vučića je, dodaje, čula da je on „spreman na reciprocitet“ i to je druga stvar koja je zabrinjava.

„On kaže – ja ću uzeti sve papire kada prelazim administrativnu liniju, on će uzeti papir da je na teritoriji, dokumenta koja će ga označiti kao gosta na teritoriji Republike Kosova. A sada je uzeo grupu Srba koji su na severu da kaže da je najveći problem ako primene tablice. Ja ću vam reći da smo imali lokalne izbore, 95 posto Srba je izašlo sa dokumentima Kosova, i ono što ja mislim da je najveći problem je da je on potpissao dokument da je vlasništvo Srbije prešlo u vlasništvo Kosova. To je prošlo kroz Skupštinu Kosova, Srpska lista je bila tu, niko nije podneo Ustavnom sudu zahtev da se to poništi“, navela je Trajković.

Kako je rekla, Vučić je sa Angelom Merkel dogovorio da državna i društvena imovina bude vlasništvo Kosova.

„I sada se pitamo kako ćemo dalje, a suštinski, on je sve dao i gura Srbe u nešto što je destabilizacija“, naglašava.

Bez jasnih odgovora

Novinarka N1 Sanja Sovrlić kaže da je njen utisak Vučićevog nastupa u nedelju da nismo dobili jasne odgovore.

„S obzirom da se govori da će u 10 narednih dana biti traženo kompromisno rešenje, da će Srbi izaći iz kosovskih instutucija. Da li će se to i desiti nakon godina najava, s obzirom da se više puta to dešavalo, i u vezi sa ZSO i neodrađivanjem srpskog referenduma na Kosovu, i srpskih izbora, videćemo“, kaže Sovrlić.

Njoj je, kaže, glavni utisak to da se priča da postoji nekakv otpor na severu Kosova.

„Meni je glavni utisak ne samo jučerašnjeg obraćanja, već neko vreme možemo da čujemo od Vučića da on ne isključuje mogućnost eskalacije na Kosovu, možemo da čujemo da različito tumačimo eskalaciju, i takođe je više puta govorio o tome da postoji nekakav otpor na severu Kosova“, navodi Sovrlić.

Ona podseća da je Vučić nakon razgovora sa Jensom Stoltenbergom rekao da na severu Kosova postoje mladići koji neće više da trpe i koji ne prihvataju nezavisnost Kosova.

„Pitanje koje sam mu ja postavila o grafitima ‘severna brigada’, oni su se pojavili dan nakon njegovog obraćanja u sedištu NATO-a… On je nakon toga da neće da komentariše grafite, rekao da otpor postoji, i kako je rekao, to je ono što njega najviše plaši“, kazala je novinarka N1.

Trajković ocenjuje i da je Vučiću najvažnije da „dobije podršku“, a da suštinski „niko ne zna za šta dobija podršku“.

„Pregovarač iz Prištine nije ništa bolji ili stabilniji od Vučića. Imamo Kurtija koji na Kosovu nema šta da ponudi. Vizna liberalizacija je toliko daleko, on koketira sad sa fundamentalistima islamskim, pokušava da izglasa zakon za nošenju marame za maloletne devojčice… Kosovo je celo u previranju, Kurti je postao isti kakav je bio neposredno pre izbora, setimo se – za svaki Vidovdan i svako dolaženje Srba bilo je velikih incidenata“, kaže Trajković.

Ocenila je i da je „sve ti za institucije Prištine jedan strahovit izazov“.

„To na lokalnom nivou. Što se tiče globalnog nivoa, pamtim reči ambasadora Hila koji kaže – zar će oko tablica da se vodi rat. Srbi sa severa Kosova su živeli u povlašćenom sistemu, za razliku od Srba ispod Ibra… I ako je to najpreča stvar, mislim da mnogo važnije stvari gubimo iz vida. Ja ovog trenutka brinem za studente, šta se suštinski dešava. Kfor ne dolazi na sever za sitne stvari, to me brine“, izjavila je Trajković.

Dodaje i da je i „Beograd u problemu“.

„Ja sada znam da je u problemu i Beograd, gde će. Ne budemo li se etablirali, a na stranu onih koji su trenutno na severu Kosova, neće biti mnogo bitno za bilo koga od nas koliko smo u pravu ili nismo u pravu“, naglasila je Trajković.

I Sovrlić se slaže s tim i kaže da misli da su tablice samo povod, ali ne i uzrok problema.

„Da li Srbija kaže da hoće da povuče crvene linije u odnosu na poteze Kurtija… I da je pitanje dana koji način će se, i da se 1. septembra dođe do dogovora, pitanje je da li će se pojaviti novi povod“, rekla je.

Prema njenim rečima, rat u Ukrajini jeste promenio i stavio u fokus pitanje Kosova.

„I da postoji zainteresovanost međunarodne zajednice da ne dođe do nekakvog novog sukoba na tlu Evrope. Možemo da vidimo u mnogim delovima sveta, da je sada zaista bitno kako će ko da odigra. Neko možda gleda da tu situaciju u Ukrajini da iskoristi i reši neko pitanje u svoju korist. Vrlo je bitno na koji način će se odigrati karte, s obzirom na to da međunarodna zajednica vrlo sve povezuje sa Ukrajinom“, zaključila je Sovrlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari