Treba li Srbija da se osloni na Kinu u Savetu bezbednosti UN u vezi sa Kosovom? 1foto EPA-EFE/KENZABURO FUKUHARA / POOL

Kina jeste partner koji je važan za Srbiju. Ali te olake analize i spekulacije o tome da će Kina da spase Srbiju u ovom momentu se sasvim ne uklapaju u ono kroz šta Evropa, Zapadni Balkan i svet prolaze, jer smo ušli smo u proces menjanja međunarodnog poretka. Ipak, budući da i sama ima iste probleme, Kina će svakako nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i njenu poziciju u vezi kosmetskog pitanja, navode sagovornice Danasa, upitanje da li je realno da Kina postane novi oslonac Srbije u SB UN u vezi kosovskog problema.

Srbija se pridružila rezolucijama Ujedinjenih nacija u kojima se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, ali zasad ne učestvuje u EU sankcijama prema Rusiji.

Jedan od argumenata koji se može čuti za takvu odluku Beograda je i podrška koju Moskva u SB UN daje Srbiji oko Kosova.

Takva prerspektiva se u delu javnosti promenila posle izjave predsednika Rusije Vladimira Putina da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova, pa je otvoreno pitanje može li Srbija da se osloni na Kinu, kao stalnu članicu SB UN, kao „čuvara“ Kosova, budući da Peking ovdašnja vlast drži za važnog međunarodnog i ekonomskog partnera.

Treba reći da se Kina do prošle godine, kada nije priznala izbor Kristijana Šmita za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BIH, držala po strani i suzdržano oko kosovskog problema, smatrajući da se time bavi Zapad.

Poruke koje su stizale iz Kine uglavnom su se u suštini svodile na to da će podržati dogovor koji postignu Beograd i Priština.

Sonja Biserko, osnivačica i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava za Danas kaže da Srbija ne može da se izvuče iz evropskog konteksta jer mu geografski i na svaki drugi način pripada.

Treba li Srbija da se osloni na Kinu u Savetu bezbednosti UN u vezi sa Kosovom? 2
foto FoNet Aleksandar Mijailović

– Kina jeste partner koji je važan za Srbiju. I Srbija je važna Kini kao hab za Evropu. Ali energetska ovisnost Srbije i sve drugo zavisi od toga kako će to Evropa i Zapadni Balkan rešavati. Uostalom, Vučić je bio u Atini gde se gradi novi tok za snabdevanje plinom i naftom za celog Zapadnog Balkana i Srbija mora da se veže za to. Te olake analize i spekulacije o tome da će Kina da spase Srbiju u ovom momentu se sasvim ne uklapaju u ono kroz šta Evropa i Zapadni Balkan prolaze – ukazuje ona.

Kako objašnjava, mnogo ima spekulacija a u opšte se ne uzima u obzir da je rat u Ukrajini, koji je počeo još 2014. ustvari dubinski poremećaj međunarodnog poretka, posebno kada je reč o Evropi koja će iz temalja sada morati da menja svoj bezbednosni okvir.

– Zapadni Balkan je viđen kako deo te evropske celine, interesna sfera i važan deo za evropsku bezbednost. U tom smislu sve što se dešava sa raznim misijama koje dolaze u Beograd iz Amerike ili iz Evrope, i odlazak naših predstavnika u Berlin govori da Evropa ima punu svest o tome i da se intenzivira novi pristup Zapadnom Balkanu. Videćemo šta će biti na novo Samitu EU u julu, kojim predsedava Makron, koji se vidi, ili se bar očekuje da može biti značajan u oblikovanju nove Evrope – kaže Biserko.

Kako dodaje, i u Kini će se stvari menjati i sve zavisi od toga kako će se zavrsiti rat u Ukrajini.

– Da li će Rusija biti poražena ili će pobediti, pa će se menjati granica interesnih svefa velikih sila, što će značajno uticati na dešavanja. To sad nije predvidivo. Na našim televizijama još uvek preovladava proruska linija, ali Srbija ne može da se izvuče iz evropskog konteksta – navodi ona.

Prema njenim rečima, postoji inicijativa da se pojedine odluke na koje pojedine članice SB UN stave veto stave pred Generalnu skupštinu, jer veto nije bio toliko bitan u prošlosti, koliko u poslednje vreme što zapravo blokira rad SB UN kao međunarodno telo.

– I tu će se stvari menjati, naravno ne preko noći. Ali ušli smo u proces menjanja međunarodnog poretka. Nadam se da će u tim promenama ostati dosta od liberalnog poretka jer je to ipak najviši standard koji je postignut u civilizaciji – kaže Biserko.

S druge strane, Dragana Mitrović, profesorka FPN i direktorka Instituta za azijske studije povodom spekulacija da će Rusija prestati da podržava suverenitet Srbije kaže za naš list da do toga neće doći i da su to pogrešna tumačenja onoga što je ruski predsednik govorio.

Treba li Srbija da se osloni na Kinu u Savetu bezbednosti UN u vezi sa Kosovom? 3
Foto: Privatna arhiva

– Kada je reč o Kini, ona će svakako nastaviti da podržava naš suverenitet i teritorijalni integritet i našu poziciju u vezi kosmetskog pitanja budući da time brani i svoje interese. To je slučaj i sa svim drugim državama koje to čine u UN i drugim forumima i koje nisu priznale nezavisnos Kosova. Kina pošto i sama ima problema sa separatističkim pokretima od svog osnivanja, će nastaviti da brani poziciju da je suverenitet država neprikosnoven i da je povelja UN izvor međunarodnog prava i okvir u kojem se ovakva pitanja mogu rešavati, kao i da jednostani potezi nisu ono što bi ona mogla da podrži – zaključuje Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari