Tri decenije strateškog spoljnopolitičkog izbora Srbije i njegove posledice

Ostavite komentar


  1. Postoje pisani tragovi da su Milosevicu(preko sefa misije SFRJ u Vasingtonu,)Amerikanci nudili resenje za Kosovo,koje je bilo prihvatljivo i za Albance,“vise od autonomije,manje od nezavisnosti“.Predlog je sadrzavao,davanje siroke autonomije,vracanje Albanaca u institucije,smanjivanje centralizovanog uticaja Beograda,ali i resenje ostanka Kosova u okviru Srbije.Kada je procitao predlog,Milosevic je „ljutito ustao,zguzvao papire i gadjao me u glavu“.“Jel’to oni mene z… bavaju,pa sta oni misle;ko sam ja,kakvo Kosovo,to je unutrasnje pitanje Srbije“.Vujovic je zguzvane papire vratio americkom posredniku,koji je rekao“odbijanjem ovog balansiranog i opste prihvatljivog predloga,nevolje ce tek da dodju“.Kada je tim „nevoljama“ Milosevic dodao ponasanje srpske vojske,policije i paramilitarnih bandi na Kosovu,sledila je kazna u vidu bombardovanja.

    1. @sergije miletic

      Kao da sam procitao neki scenario iz Holivuda (iako ima malo i Bolivuda) gde predobri, preposteni, nesebicni i sve naj Amerikanci spasavaju planetu… Mozda imamo scenario za Rambo 6 ili 7 ili koji je vec na redu?

  2. Spoljnopoliticki IZBOR Srbije u prethodne tri decenije je bio sve samo ne STRATESKI. Jednostavno nasa diplomatija u ovom razdoblju nije imala nikakvog izbora jer je zatecena na spavanju, i sve sto je od rusenja Berlinskog zida do danas bilo moze se opisati kao spasavanje zive glave.
    Ne slazem se sa autorom da su se SFR Jugoslavija, bas kao ni SSSR raspale. Jer su ove drzave razbijene, SSSR uz saglasnost i ocigledno izdaju bivseg partijskog i drzavnog vodje Gorbacova, jer da nije tako ne bi njegova cerka i unuke danas zivele u Bavarskoj gde drze prodavnice skupih vina, vec u Rusiji. A, SFR Jugoslavija zbog odsustva saglanosti partijskih i repulickih lidera.
    Izbor nase spoljne politike u poslednjih 30 godina je mogao biti bolji, jer je drzavno rukovodstvo SFRJ jos od 1980. Godine, od Titove smrti bilo upoznato sa planom NATO poznat pod nazivom BALKANSKI SOKO, koji je sadrzao detaljnu razradu RAZBIJANJA JUGOSLAVIJE. Ali nista nije ucinjeno jer nismo znali da ce nas GORBACOV PUSTITI NIZ VODU, iako je on bio u Beogradu i zvanicno toboze nam pruzao podrsku. Gorbacovljeve tajne dogovore s Busom, finalizovao je i ucinio javnim 1997. Jelcin na samitu s Klintonom u Helsinkiju.
    TO sto Milosevic nije hteo da primi Cimermana bez ikakvog je znacaja za nas spoljnopoliticki polozaj jer je Nemacka trazila od SAD da joj se dozvoli razbijanje Jugoslavije, jer navodno smeta joj jedna tako velika zemlja na prostoru koji je ona dobila kao svoju interesnu zonu. Amerikanci su udovoljili Nemcima i pripomogli.
    SFR Jugoslaviju je politicki razbila Amerika iako se deklarativno zalagala za njeno ocuvanje i ocuvanje teritorijalnog integriteta i suvetrniteta, tako sto je sredinom 80. Tih lansirala Slobodana Milosevica, koji je najpre izvrsio puc u komunistickoj partiji Srbije, a onda i rasturio Savez komunista Jugoslavije. Dakle, Slobi i Srbima nije trebao Cimerman jer su direktno bili linkovani na Vasington, doduse preko Rokfekera, i zapoceli prljavi posao za njih iako nisu ni sanjali kakav ce epilog imati ovaj dil.
    Vojno razbijanje Jugoslavije pripalo je Nemackoj, tacnije nekadasnjem pripadniku Hitlerjugenta i u to vreme ministru spoljnih poslova Genseru, kao i njegovom pomocniku Kinkelu, koji je kasnije takodje bio sef diplomatije. NEMCI su svercovali velike kolicine formacijskog oruzja u Hrvatsku, a u Sloveniju su ubacili iz Austrije 1000 specijalaca da zapocnu kratki rat sa JNA. Na Kosovu i Metohiji Nemci su organizovali OVK, finansirali inizgradili bunkere, fortifikacije za duze ratovanje.i vodili medijsku ratnu propagandu. Naravno pripomogli su im i Klintonovi Amerikanci, koji.su 1999. Godine protivzakonito bombardovali SR Jugoslaviju.
    Sve je to vojno realizovano preko NATO , i ekonomskim i oliticku preko Komisije Evropske zajednice, kadnije Eu, koju su tada predvodila dvojica Luksemburzana, ali je u evropskoj trojci bio najbitniji ZAK DELOR, koji nam je nudio 5,5 milijardi dolara samo da prihvatimo ustavnu preorganizaciju u ASIMETRICNU FEDERACIJU. Dakle mahali su nam ispred nosa novcem da za tu skromnu.napojnicu sami.razbijemo svoju zemlju, a iza ledja kalasnjikovima iz istocnonemackih vojnih magacina i placenicima- psima rata.
    Dakle ovde diplomatskog izbora nije bilo jer je na nasu zemlju izvrsena vojna i ekonomska AGRESIJA. Uveli su nam ekonomske sankcije i cak svojom avijacijom vojno napali. Ako smo neku gresku napravili u samom ratu, to je moguce i za svaku osudu i presudu. Ali, u svemu drugome bili smo uterani od Nemaca i Amerikanaca u ono sto nas je kasnije zadesilo. To da su Slovenci, Hrvati , muslimani u Bosni, Albanci na KIM i Makedonci imali bolju spoljnopoliticku strategiju samo je opticka varka. Da li svi ovi koji su svoje puske okrenuli u nas za racun SAD i Nemacke, odnosno Eu, danas u svim tim novokomponovanim kompot drzavama, uzivaju vise slobode, raspolazu svojim prirodnim i ekonomski bogatstvom ili su im to preoteli stranci. Ne svi oni prvidno samo zive bolje, mozda osim Slovenaca koji su preko Katolicke crkve dobili 4 od onih 5,5 milijardi dolara kojima je mahao Delor.
    Zato mi ne mozemo da resetujemo odnose sa SAD i ne primaju nas u Eu, jer oni su preko Nato rudili Jugoslaviju, koju su omogucili i stvorilu Srbi. A, Amerikanci i Nemci koji su glavni u Eu su nam UBILI drzavu. Resetovanje bi znacilo i priznavanje tih gresaka. Pre svega da se rasformira Nato jer je pocinio ratni zlocin nad Jugoslsvijom, pa onda i da odu oni drzavnici koji su doneli odluke da se tako nesto uradi suprotno Povelji UN. A, to bar za sada nije realno ocekivati sve dok su zivi Bil Klinton, Toni Bler, Sreder i Merkelova. Medjutim, neki od onih koji su digli ruku na nasu drzavu su i umrli: Dz. BUS stariji, Gorbacov, Jelcin, Helmut Kol, Genser, Klaus Kinkel, Djani de Mikelis

    Do tada POLITIKA NEUTRALNOSTI ciji je autor Dr. Vojislav Kostunica je optimalna strategija za nasu spoljnopoliticku orjentaciju. I to ne samo vojna vec i politicka neutralnost, koja ce omoguciti ovde izbalansirano prisustvo i istoka i zapada. Bolja strategija se ne nazire i zbog ovog nijenbas sve bilo greska.
    Glupo je reci da ona koristi Rusiji da ovde lakse ostvaruje meku moc. RUSIJA je supersila, uprkos nekim potcenjivanjima, i ne trebaju joj mala vrata da bi bilo gde usla, a narocito u Republiku.Srbiju i Republiku Srpsku. Konkretno u nasem slucaju ona s Amerikom povlaci granice uticaja. Sad je jedino pitanje da li ce ih Putin gurnuti na zapad do Une i Kupe, ili ce ih povuci na jug jos dalje od Gorbacovljevih i Jelcinovih na Ibru ili Prokletijama.

    1. Kako si ti to lepo iskonstruisao u svojoj glavi služeći se poluistinitim informacijama i agitpropovskim spin istinama. Pozavideo bi ti i oliver stoun na scenariju. Ispali smo budale pre 30-40 godina zbog naših komunjarština, ostali smo budale zbog njihove sadašnje komunoradikalskomafijaške dece a kako stvari stoje budaletine nas čekaju i u budućnosti. Tu nikakva ulepšavanja naše uloge u našoj propasti ne pomažu.

    2. E ovo bi mogao da bude scenario za neki novi Ruski propagandni film sa Bikovicem u glavnoj ulozi. Sovjetski Savez se raspao jer je bankrotirao I svi osim Rusa su pobegli glavom bez obzira ( Rusofili bi mogli nesto da nauce iz toga). Jugoslavija se raspala jer je nas „genijalni“ Milosevic bio covek bez ikakvog sluha za istorijski trenutak. Guslarsko laprdanje I sramotni zlocini su nas doveli do ovog dna. Bez istine nam nema spasa, mitologija I samozavaravanje su nam najljuci neprijatelji. I da postedim buduce komentatore truda, znam da sam Sorosevac, Zapadni placenik ( gde bi mi kraj bio da sam), I autosovinista. Sad smislite nesto originalnije.

  3. Samo treba da se podsetimo programa TV Palma za vreme bombardovanja i sve ce nam biti jasno koliko su istiniti izneti navodi u komentaru…

  4. Kad je doslo da pada zida, svet onaj normalni, pogotovo drzave Ist.Evrope presao je na stranu SAD odnosno zapada…to je pokusala i SFRJ ali Srbija je zauzela stav da nam je Rusija najveci prijatelj…uglavnom to je bio jedan od razloga raspada drzave…Srbija je pohrlila u zagrljaj rusiji i sada je kasno za ispravku…trebace mnogo vremena da se izvucemo iz ove situacije,pogotovo sto smo postali i kineska filijala u Evropi!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.