Trifunović: U Srbiji se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a za ta prava se nismo izborili 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović izjavio je danas da ne zna koliko je prihvatljivo da se u Srbiji obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, kada se za ta prava nismo izborili.

„Imamo sugrađanina, koji se zove Aleksandar Obradović, koji je heroj jer je ukazao na kriminal, a koji sedi u kućnom pritvoru da bi Vladikalska spin mašina mogla neometano da laže i izbegava pravdu“, naveo je Trifunović u saopštenju za javnost.

Kako je rekao, paralelno sa tim SBB-u (srpske kablovske mreže) „brane da emituje program“ čime ogromnom broju ljudi brane da ostvare svoje pravo da „ne žive u lažima i mraku, već da se informišu kako hoće“.

Trifunović je dodao i da je ubica Stanike Gligorijević „na slobodi i javnoj funkciji“.

Kako je rekao, „cena glasa na izborima uskoro će biti kao žvaka“.

„Tako da umesto čestitke za praznik, priželjkujem da uskoro dođe taj dan kad će svaki građanin Srbije moći da kaže da je slobodan, da zna šta ta sloboda podrazumeva i da tu slobodu niko ne može da nam otme“, rekao je Trifunović.

LSV: Država čini veoma malo da se postigne pomak u poštovanju ljudskih prava

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da nije zadovoljna nivoom poštovanja ljudskih prava u Srbiji i da država čini veoma malo da se u ovoj oblasti postigne pozitivan pomak.

Prema oceni te stranke, zakonodavni okvir je solidan, ali često ostaje samo mrtvo slovo na papiru.

LSV je, kako se podseća, još 2000. godine predlagala lustraciju svih pojedinaca iz Miloševićevog režima, koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava građana, ali nije bilo hrabrosti i političke volje da se to uradi.

Posledice toga osećamo i danas, navodi se u saopštenju Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i dalje je narodni poslanik. Na kanalima sa nacionalnom frekvencijom se nesmetnao šire verska i nacionalna mržnja. Desničarski fanatici prete građanima na skupovima koji se održavaju u javnim prostorima.

Ranjive i manjinske grupe u našem društvu često su na udaru ekstremističkih grupa, podseća LSV.

Pozicija žena u Srbiji i dalje nije na nivou moderne države, a podatak da je od 2010. do 2018. godine ubijena 281 žena je i više nego alarmantan. Veoma nizak procenat zaposlenosti osoba sa invaliditetom i neadekvatan sistem socijalne zaštite i dalje su ozbiljni problemi sa kojim se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju. Čini se da je stanje sada gore nego ranih dvehiljaditih godina, upozorava LSV.

Ništa bolja situacija nije ni u domenu poštovanja ekonomskih prava građana, ocenjuje LSV i dodaje da mnogi radnici rade u katastrofalnim uslovima, a za to dobijaju mizerno niske minimalce, kao i da su na svom radnom mestu su 2017. i 2018. godine poginula 92 radnika.

LSV je za osnivanje ministarstva koje bi se bavilo pitanjima zaštite ljudskih prava, koje ne bi rešilo sve probleme, ali bi bio korak u dobrom pravcu.

Međunarodne organizacije na Dan ljudskih prava – pružiti veću podršku mladima u Srbiji

Nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja su neki od osnovnih problema sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju, saopštile su danas međunarodne organizacije povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

„I pored toga što se u poslednjih nekoliko godina smanjuje stopa nezaposlenosti, kod mladih nezaposlenost ostaje visoka, a njihov nepovoljan položaj na tržištu rada ne napreduje i pored postojanja Nacionalne strategije za mlade i mera koje su u tu svrhu predviđene“, navedeli su u zajedničkom saopštenju Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Misija OEBS u Srbiji i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Istaknuto je da je prema poslednjim dostupnim podacima o radnoj snazi, nezaposlenost mladih u Srbiji dvostruko veća od opšte nezaposlenosti.

„Posebno zabrinjava činjenica da su mladi uzrasta od 18 do 30 godina u najvećem riziku da budu pogođeni i siromaštvom“, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da je položaj marginalizovanih grupa mladih, poput mladih Roma i Romkinja, posebno težak, jer u određenim propisima, kao u Zakonu o javnom zdravlju, nisu prepoznati na izričit način kao osetljiva grupa.

Dodaje se i da je zdravstvena zaštita, posebno u ruralnim područjima, nije jednako dostupna svim građanima, a time ni mladima iz ruralnih sredina.

„Kada je u pitanju menaltno zdravlje mladih, čak 45 odsto njih je izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, a 28 odsto da im se dešava da često zaplaču“, navodi se u saopštenju.

Više od polovine njih navodi da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učenika.

„Osećanje potpune bezvrednosti navodi čak 12 odsto učenika, dok sedam procenata njih navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života“, navedeno je u saopštenju.

Iako se ne može pouzdano utvrditi tačan broj, podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih što je otprilike jedna cela opština u Srbiji na godišnjem nivou.

Kako bi mladi u Srbiji ostvarili svoja prava i veću autonomiju, na Međunarodni dan ljudskih prava, Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Misija OEBS u Srbiji i Delegacija Evropske unije u Srbiji smatraju da mladim osobama treba ponuditi podršku koja je za njih smislena, koja omogućava njihovu samostalnost i osnaživanje.

Podseća se i da je neophodno obezbediti opcije za puno društveno učešće i mogućnosti da se slobodno izraze, kako niko ne bi govorio u njihovo ime.
Neophodno je, kako je naglašeno, da se mladi shvate kao punopravni donosioci odluka o sopstvenom životu, da je njihov glas ravnopravan sa drugima, njihova participacija nezamenljiva u donošenju zakona, politika i odluka na svim nivoima.

Međunarodne organizacije navode da je od izuzetne važnosti uzeti u obzir i posebnu ranjivost mladih u određenim društvenim grupama.

„U sopstvenom suočavanju sa izazovima tranzicije iz detinjstva u odraslo doba, iz obrazovanja u ekonomsku nezavisnost, mnogi mladi muškarci i žene nailaze na nedostatak podrške sistema i okoline, nevidljivost i zanemarivanje“, piše u saopštenju.

Mnogi mladi sa invaliditetom suočavaju se sa dodatnim preprekama u nastavku obrazovanja ili zapošljavanju na otvorenom tržištu rada.

Podseća se da svi mladi ljudi, bez obzira na svoj identitet, uključujući etničku pripadnost, religiju, političko opredeljenje, ekonomski i društveni status, kao i seksualnu orijentaciju, treba da uživaju jednaka prava, slobode i zaštitu.

Poruka četiri međunarodne organizacije je jasna: mladi nisu sami i mladi su važni.

Kroz programe Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Misije OEBS u Srbiji i Delegacije Evropske unije u Srbiji pruža se podrška hiljadama mladih u Srbiji i regionu, unapređuju se politike i zakonski okviri, te se glas mladih osnažuje i dovodi u tokove donošenja odluka.

„Neophodno je da mladi ostanu prepoznati među najvažnijim grupama nosioca ljudskih prava, jer predstavljaju jednu od najranjivijih populacija, ali istovremeno i jednu od najsnažnijih u promovisanju vrednosti različitosti i solidarnosti“, navedeno je u saopštenju.

DS: Vlast u Srbiji permanentno krši ljudska prava

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da vlast u Srbiji permanentno krši ljudska prava i da dva trećine građana smatra da se ljudska prava ne poštuju.

„Slika stanja ljudskih prava u Srbiji danas je slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića, radnika Krušika. Podsećamo da su prilikom njegovog hapšenja, a i kasnije njegova ljudska prava kršena. On je čitavih 20 dana proveo u zatvorskom pritvoru bez ikakvih prava. Javnost je za sve to saznala tek kada je nedeljnik NIN objavio da se Obradović nalazi u zatvorskom pritvoru, zbog istrage koju vodi Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal“, naveo je DS u saopštenju.

DS je dodao da se ovih dana, umesto da sud pusti Obradovića iz kućnog pritvora, nastavljaju birokratske igre kojima je njegovo pravo na kretanje i normalan život onemogućeno.

„Druga slika stanja ljudskih prava su uslovi za fer i poštene izbore. DS, zajedno sa ostalim članicama SzS, stručnim timom i građanima, snažno se već godinu dana bori za pravo na slobodne i poštene izbore. Birati ili biti biran predstavlja osnovno ljudsko pravo u demokratskom svetu… Zahvaljujući urušavanju institucija, zloupotrebama postojećih zakona i pravila, formiranjem batinaških parapolicijskih odreda, aktuelna vlast nastavlja da urušava sistem slobodnih i poštenih izbora“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari