Trodnevna žalost na Kosovu zbog smrti Demaćija 1

Poznati kosovski političar i borac za nezavisno Kosovo Adem Demaći, koji je preminuo u četvrtak uveče u 82. godini, biće sahranjen u subotu u Prištini, a na Kosovu je povodom njegove smrti, proglašena trodnevna žalost.

Telo Adema Demaćija u kovčegu danas je izloženo u Skupštini Kosova gde će se održati komemorativna sednica, javlja Radio slobodna Evropa.

U subotu ujutru, Počasna garda će njegovo telo prebaciti u halu sportova „1. oktobar“ gde će se održati komemorativna ceremonija, a prisutnima će se obratiti lideri institucija Kosova i regiona.

U 11 časova, sanduk sa telom Demaćija proći će kroz centar Prištine.

Povodom smrti Adema Demaćija održana je i komemorativna sednica Skupštine Kosova kojoj su, pored kosovskih zvaničnika, prisustvovali i zvaničnici Albanije i Makedonije. Sednica je počela intoniranjem himne Kosova, a zatim Albanije.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je izgubljen jedan od najvećih među rođenima u poslednjih 100 godina, koji je svoj život posvetio slobodi Kosova.

„Izgubili smo Adema Demaćija, simbola svih naših nacionalnih pokreta za slobodu i nezavisnost Kosova. Heroja i našu inspiraciju. Bol je beskonačan, ali je isto toliki i naš
ponos prema ovom retkom i izvanrednom čoveku nacije“, rekao je Veselji. On je dodao da je Demaći bio prvi među prvima u „teškoj borbi, punoj požrtvovanja za nacionalno oslobođenje“.

“Nikad se nije zaustavio i nikad se nije predao”, dodao je Veselji, nazvavši ga evropskim Mandelom i uporedivši ga sa Vaclavom Havelom i Lehom Valensom.

Demaći se borio za slobodu i nezavisnost Kosova, a zbog svojih političkih pogleda, proveo je 28 godina u jugoslovenskim zatvorima, kasnije u srpskim.

Za svoj rad dobio je niz uglednih međunarodnih priznaja, od nagrade Saharov (1991), nagrade Sveučlišta u Oslu za ljudska prava (1955), a 2010. je postao dobitnik nagrade Heroj
Kosova.

Krajem devedesetih godina bio je i politički lider Oslobodilačke Vojske Kosova. Kosovski lideri visoko su ocenili Demaćijevo delovanje.

„Jako je teško da prihvatimo da je simbol naše rezistencije, baca Adem, preminuo“, napisao je Tači.

Premijer Ramuš Haradinaj je izjavio da će „domovina zauvek pamtiti delo i njegovo ime“.
Među prvim reakcija iz inostranstva stigla je ona predsednika makedonskog Sobranja Taljata Džaferija, koje je ocenio je da Demaći nije bio samo borac za ljudska prava Albanaca, već i svih ostalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari